Pro Golf Tour

Gugler wint het Allegria Open in Egypte en Aydan Verdonk 3e en beste Nederlander!

Cedric Gugler

14 maart / Caïro, Egypte – Vijf dagen na zijn 24e verjaardag viert de Zwitser Cédric Gugler zijn eerste overwinning op de Pro Golf Tour. Tijdens de Allegria Open houdt hij zijn zenuwen onder controle en komt hij met een totaal van -12 als winnaar uit de bus. De Slowaak Tadeas Tetak (-11) eindigt op de tweede plaats, terwijl de Nederlander Aydan Verdonk (-10) derde wordt.

Verdonk opende de wedstrijd met een ronde van 3-onder mede door de dubbel bogey op 17. Dew tweede dag kwam hij binnen met 70 (-2) slagen en de derde en laatste ronde met 67 (-5).

Van de overige Nederlanders eindigde Dario Antonisse op de 14e plaats met 5-onder en Michael Wedema werd gedeeld 18e met 4-onder. Koen Kouwenaar en Rodi Vlasveld (+2), Mike Toorop (+10), Michel van Zijl (+13) miste3n eerder na twee ronden de cut!

Voor lange tijd leek de finaleronde van de Allegria Open een ontspannen wandeling te worden voor Cédric Gugler. De Zwitser leidde sinds dag één en leek ook in de beslissende fase niet uit zijn evenwicht te raken – zelfs een bogey aan het begin van de finaleronde veranderde daar niets aan. Na vijf birdies op de holes 5, 6, 8, 14 en 15 ging Gugler met een voorsprong van vijf slagen de 17e hole in.

Maar toen maakte hij toch een fout met gevolgen: Gugler sloeg zijn afslag op de voorlaatste hole, een Par 4, in het water. “Ik ben nog steeds aan het analyseren hoe dat kon gebeuren”, zei de man uit Bazel na de ronde. “Al op de tee verloor ik mijn focus, zag ik de overwinning en kletste ik met anderen.” Het resultaat was een triple-bogey en de ontspannen wandeling veranderde alsnog in een stressvolle finish. “Na de hole vertelde ik mezelf direct dat ik gewoon moest doorgaan zoals de laatste twee dagen. Ik ademde diep en probeerde terug te komen in mijn focuszone.”

“Een geweldig gevoel”
De mentale comeback-inspanningen waren de moeite waard. Gugler vond zijn ritme terug en behield zijn voorsprong met een par op hole 18 van de prachtige Allegria Golf Club. “Natuurlijk voelt dit geweldig,” zei de voormalige vice-Europese teamkampioen over zijn eerste overwinning op de Pro Golf Tour. “Al het harde werk dat ik door de jaren heen heb gedaan, heeft zich uitbetaald. Hier trainen we voor.” Twee dagen voor aanvang van de Allegria Open vierde Gugler zijn 24e verjaardag – een mooier cadeau had hij zichzelf niet kunnen geven.

Hij legde de basis voor zijn wire-to-wire-overwinning met een 65 (-7) op dag één. Gugler volgde met ronden van 68 en 71. “Ik kon eigenlijk de hele week shot voor shot nemen – dat lukte me heel goed. Ik bleef altijd in het moment.” Mentale kracht zit Gugler als het ware in het bloed. Zijn ouders waren allebei professionele sporters en kunnen hun zoon dus veel meegeven. “Het streven naar prestaties zit in de familie. Maar op een goede manier. Ze leggen me geen druk op. Ze zeggen dat ik mijn best moet doen en mijn werk moet doen.”

Een mijlpaal
Hoewel Gugler nog ruimte voor verbetering zag bij het putten, was deze week in Caïro al dicht bij het optimale. Dit kwam onder andere door het weer. “Ik speel graag in de zon. Als het warm is, speel ik echt goed golf.” Bovendien vond hij de baan op de Allegria Golf Club “geweldig”. Deze overwinning is volgens hem een “mijlpaal” in zijn carrière op weg naar de hoogste golfklasse, die op zijn minst kort gevierd moet worden. “In plaats van water is er misschien Cola Zero,” grapte Gugler na de uiteindelijk zwaarbevochten overwinning, die hem naar de derde plaats in de Order of Merit katapulteerde.

Na de Allegria Open, het vijfde toernooi van het seizoen, neemt de Pro Golf Tour 2024 slechts twee dagen pauze. Op 17 maart gaat het alweer verder met de NewGiza Pyramids Challenge op de NewGiza Golf Club in Egypte.