Grant Forrest wint en Besseling eindigt als beste Nederlander in Schotland

Wil Besseling is als hoogst genoteerde Nederlander geëindigd in het Hero Open in Schotland. De Schot Grant Forrest won voor zijn thuispubliek het toernooi. Besseling wist met 72, 71, 66 en 68 slagen op 11-onder te eindigen en op 13 slagen afstand van de winnaar die met 24-onder het toernooi eindigde.

Lars van Meijel eindigde met 7-onder gedeeld 48e en Darius van Driel, die een uitstekende start in het toernooi had met 64 slagen, eindigde uiteindelijk met 6-onder gedeeld 53e.

Forrest maakte birdies op de laatste twee holes en pakte zo zijn eerste European Tour-titel op Fairmont St Andrews.

James Morrison maakte vijf opeenvolgende birdies op de tweede negen en  op het laatste moment nog een om met 63 slagen de wedstrijd te eindigen. Zijn 23-onder par was op dat moment de beste score in het clubhuis en je zag de Schotten denken, toch niet een Engelsman he!

Maar toen Morrison naar de range ging om nog wat ballen te slaan wist Forrest het publiek te laten juichen nadat hij op de 17e een birdie maakte. Vervolgens wist de 28-jarige zijn gewaagde tweede slag naar de par-vijf 18e op de linkerkant van de green tot stilstand te krijgen en met twee putts opnieuw birdie maakte en daarmee het aanwezige publiek liet dansen!

“Er zijn zoveel emoties”, zei de Schot. “Om hier te winnen en dat voor iedereen die is gekomen om mij te steunen … het afgelopen anderhalf jaar was een echte uitdaging op en naast de baan, dus ik ben gewoon heel blij. We hebben als gezin heel wat meegemaakt dit jaar maar ik heb er altijd van gedroomd om op de European Tour te winnen en dat is nu gebeurd. Ik denk dat er vanavond een groot feest is bij mijn schoonouders.”

De Engelse veteraan Morrison was sinds 2015 nog nooit zo hoog geëindigd in een European Tour event.

Met twee birdies en een eagle in zijn eerste negen holes zag het er goed uit voor de Schot Hill. Maarde bogey op 9 en de dubbel bogey op de 10e waar hij een strafslag moest nemen, en de birdie op 12 zorgden er uiteindelijk voor dat hij het toernooi 70 slagen eindigde en 20-onder par en de gedeelde vierde plaats samen met zijn landgenoot David Law.

De Spanjaard Santiago Tarrio werd alleen derde met een eindscore van 21-onder par.