LIV Golf Tour

Gooch gekroond als individuele kampioen: Koepka wint na play-off

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY, Saoedi-Arabië – Brooks Koepka won opnieuw in een playoff, en Fireballs GC genoot opnieuw van een teamoverwinning. Maar op de laatste dag van het reguliere seizoen van de 2023 LIV Golf League had Talor Gooch de grootste reden om te vieren.

De ster van RangeGoats GC schoot zondag een 8-onder-par 62 op LIV Golf Jeddah, gepresenteerd door ROSHN, om de titel van Individueel Kampioen veilig te stellen. Het is de eerste seizoenstitel die Gooch ooit heeft gewonnen in zijn golfcarrière, en het levert hem een bonus van 18 miljoen op.

“Het is geweldig,” zei Gooch, die dit seizoen het vaakst heeft gewonnen in de league. “Vanaf 1 januari tot nu, daar hebben we voor gewerkt. Dus hier te komen en de kampioen te zijn, man, daar ben ik trots op. Ik ben vereerd. En ik ben opgewonden.

Het was een speciale dag voor veel LIV-golfers op Royal Greens Golf and Country Club.

Smash GC captain Brooks Koepka celebrates winning the Individual Champion title of LIV Golf Jeddah presented by ROSHN at Royal Greens Golf & Country Club (Photo by Montana Pritchard/LIV Golf)

Koepka, de captain van Smash GC, verdedigde met succes zijn titel in Jeddah en dat deed hij op vergelijkbare wijze als vorig jaar – door een verlengde playoff te winnen. Vorig jaar was het een playoff van drie holes tegen Peter Uihlein; dit keer kostte het hem twee holes om Gooch, die ongeacht de uitkomst van de playoff al de titel van het hele seizoen had verzekerd, te onderdrukken.

Koepka dwong de playoff af met een birdie op hole 18, par-5, om zijn ronde van 2-onder-par 68 in de laatste ronde af te sluiten, waardoor hij gelijk kwam met Gooch met 14 onder par voor het toernooi. Vervolgens maakte hij in de playoff opnieuw birdies op hole 18.

“Het is geweldig geweest. Fantastisch,” zei Koepka over zijn succesvolle titelverdediging. “Het is altijd een goed gevoel. Ik ben super trots op de manier waarop ik vandaag heb gespeeld.”

Door het toernooi te winnen, klom Koepka ook naar de derde plaats in het individuele klassement, waarmee hij Bryson DeChambeau voorbijstak, die eindigde op 8 onder par na een ronde van gelijk par 70, waardoor hij 16e werd op de puntenranglijst. DeChambeau moest 13e of beter eindigen om Koepka af te weren.

“Ik dacht echt niet dat ik een kans had,” zei Koepka, die een bonus van 4 miljoen verdient voor de derde plaats. “Ik weet niet hoeveel punten Bryson moest hebben of krijgen, maar ik voelde dat ik moest winnen, en ik heb mijn deel gedaan. … Super gelukkig om er nog net tussen te glippen.”

Ripper GC Captain Cameron Smith, die aan het begin van de week bovenaan stond in het individuele puntenklassement, eindigde op 6 onder par na zijn ronde van 66 in de laatste ronde. Dat bracht hem op de 25e plaats en zonder punten voor de week. Hij eindigde met 170 punten tegenover de 192 van Gooch.

Fireballs GC’s Abraham Ancer, Eugenio Chacarra, Captain Sergio Garcia, Carlos Ortiz and their caddies celebrate the team victory for LIV Golf Jeddah at Royal Greens Golf & Country Club (Photo by Montana Pritchard/LIV Golf)

Het seizoenseinde van volgende week, het Team Championship in Miami, werd ook definitief bepaald, waarbij 4Aces GC, Crushers GC, Torque GC en RangeGoats GC vrijstellingen kregen voor de kwartfinales op vrijdag.

Fireballs Captain Sergio Garcia streed het grootste deel van de dag om de individuele titel, maar eindigde uiteindelijk twee slagen tekort en in een drieweg gelijkspel voor de derde plaats met Scott Vincent en Harold Varner III. Toch stond hij bovenaan het podium met zijn team, aangezien Abraham Ancer (64), Carlos Ortiz (64) en Eugenio Chacarra (67) een totaalscore van 15 onder par leverden om op 34 onder par voor de week te eindigen. Het is hun tweede overwinning van het seizoen en de derde in totaal.

De Fireballs waren al uitgesloten van vrijstellingsoverweging, maar met een tweede plaats in Chicago en een overwinning in Jeddah in hun laatste twee starts, zullen ze met veel momentum de Team Championship ingaan.

“We weten hoeveel Miami betekent, dus hopelijk kunnen we dat vasthouden en er plezier aan beleven.”

Ook Vincent van Iron Heads had een speciale week, want hij klom naar de top-24 Lock Zone en verzekerde zijn plek voor de LIV Golf League van volgend jaar. Vincent volgde zijn ronde van 62 op zaterdag op met een ronde van 66 op zondag om op 12 onder par te eindigen. Na de tiebreakers claimde hij de vierde plaats in het puntenklassement, waardoor hij genoeg punten had om naar de 22e plaats in het seizoensklassement te gaan.

“Het is ongelooflijk geweest,” zei Vincent. “Ik kan je niet vertellen hoeveel high fives ik zojuist van zoveel verschillende mensen heb ontvangen.”

Hier zijn de standen en scores van zondag in de teamcompetitie van LIV Golf Jeddah, gepresenteerd door ROSHN. De drie beste scores van elk team tellen in elke ronde voor hun totale teamscore. Het team met de laagste cumulatieve score na drie ronden wint de teamtitel. Bovendien bepalen de seizoensstand na Jeddah de zaden voor de Team Championship van

1. FIREBALLS GC (-34): Abraham Ancer 64, Carlos Ortiz 64, Eugenio Chacarra 67 (Score Rd. 3: -15)

2. RANGEGOATS GC (-31): Talor Gooch 62, Harold Varner III 65, Thomas Pieters 67 (Score Rd. 3: -16)

3. CLEEKS GC (-29): Graeme McDowell 63, Bernd Wiesberger 63, Richard Bland 66 (Score Rd. 3: -18)

4. TORQUE GC (-28): Mito Pereira 66, David Puig 66, Joaquin Niemann 67 (Score Rd. 3: -11)

5. CRUSHERS GC (-28): Paul Casey 66, Charles Howell III 68, Bryson DeChambeau 70 (Score Rd. 3: -6)

Talor Gooch van RangeGoats GC viert nadat hij de titel van Individueel Kampioen Golf 2023 LIV heeft gewonnen (Foto boven door Chris Trotman/LIV Golf)