Het eerste golfnieuws

Golf in de top 5 van sportweddenschappen 

Richard Bland

Sportweddenschappen in het algemeen zijn populairder geworden sinds de lancering van de nieuwe gokwetgeving in Nederland een paar maanden geleden. Terwijl voetbal, tennis en boksen de populairste sporten blijven om op te wedden, heeft het wedden op golf een significante groei doorgemaakt. Dat is trouwens niet tot Nederland alleen beperkt, maar geldt voor heel Europa. Een groot deel van de oorzaak ligt in de enorme verscheidenheid aan beschikbare weddenschappen. Niet alleen wie zal winnen, maar ook wie de cut zal halen, waar de cut zal worden vastgesteld, of iemand een hole in one zal krijgen, enzovoort.  

Nieuwe regels 

De kans is klein dat je het niet weet, maar online gokken is sinds 2021 gelegaliseerd in Nederland. Vanaf dat moment opende zich een wereld van nieuwe mogelijkheden voor sportfans. Vroeger was het een kwestie van de auto of fiets te nemen of eventueel te voet te gaan naar een wedkantoor om daar een formulier in te vullen, af te geven en vervolgens af te wachten wat de uitslagen van een sportwedstrijd gingen zijn. Wilde je dat het wat sneller verliep, dan was je aangewezen op offshore casino platforms die in principe illegaal waren. En veel keuze was er ook niet bepaald. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Je kunt wedden aan je pc thuis of nog gemakkelijker, met je smartphone, eender waar je je bevindt. 

Verschillende golfweddenschappen 

 Wedden op golf maakt een golfwedstrijd vele malen spannender en aantrekkelijker. Als sport is golf tamelijk straightforward; geen ingewikkeld reglement zoals bijvoorbeeld in voetbal of Formule 1. Met relatief weinig kennis en een niet al te hoge inzet kun je toch succesvol wedden. Je zet in op een specifieke speler, op de uitslag van een toernooi, of een combinatie van beide. De sociale gemeenschap van golfbeoefenaars, golffans en wedders groeit ook gestaag. Woorden zoals birdies, eagles en pars raken stilaan ingeburgerd in ons taalbereik en liefhebbers ontpoppen zich snel tot experten. Ook de mogelijkheid om live te wedden maakt dat weddenschappen op de golfsport winnen aan populariteit. 

Golf is verrassend 

 In vele sporten weet je wat je kunt verwachten als je geld inzet op een favoriet; voor voetbal bijvoorbeeld Manchester United en voor tennis eventueel Novak Djokovic; dat zijn voor de hand liggende keuzes. In een golftoernooi is het echter niet ongebruikelijk als minder bekende spelers winnen, en dat hoeven niet noodzakelijk underdogs te zijn. Dat onvoorspelbare element maakt het wedden op golf juist zo leuk. 

Op meerdere golfspelers wedden 

 Zonder twijfel ken je het spreekwoord dat het onverstandig is om op twee paarden tegelijk te wedden. In de golfsport kun je zoiets echter wél doen. Soms zijn er meerdere kansen die allemaal aantrekkelijk zijn en theoretisch kun je werkelijk wedden op 2 spelers, of 4 of zelfs 10. Met een mix van grote kanshebbers en wat gekke gokjes kan het voorvallen dat je op het einde van de dag genoeg overhoudt om een feestje te bouwen. Houd dus in de gaten wanneer The Masters of The British Open start. Bestudeer de “course”, de spelers, de omstandigheden en de status van het event. Wanneer je geld op de één of andere speler hebt staan, zijn de wedstrijden des te spannender. Je kunt en je zult niet altijd winnen, maar wel veel plezier beleven.