PGA Tour

Glover grijpt zijn vijfde PGA Tour zege in het Wyndham Championship

In een golfend spektakel op de betoverende Sedgefield Country Club heeft Lucas Glover zijn vijfde PGA Tour-trofee binnengesleept tijdens de sensationele Wyndham Championship. Ondertussen moest Justin Thomas een teleurstellend afscheid nemen van de FedEx Cup-playoffs na een dramatisch tafereel op hole 18.

Glover kreeg een dosis geluk op de laatste hole, waarmee hij zijn vijfde PGA Tour-titel bemachtigde en zich rechtstreeks kwalificeerde voor de FedEx Cup-playoffs, nadat hij de Wyndham Championship op een zonnige zondag veroverde.

Na een duizelingwekkende derde ronde van 62 slagen, ging Glover op zondag vrolijk door met een ronde van twee onder par (68), waarmee hij eindigde op een indrukwekkende 20 onder par (260) overall. Dit plaatste hem twee slagen voor op de concurrentie, met Russell Henley (69) en de dynamische Zuid-Koreaan Byeong Hun An (67) kort achter zich. De dappere Billy Horschel (72), die na de eerste drie ronden de leiding deelde met Glover, streek genadiglijk neer op een eervolle vierde plek met 16 onder par.

De triomf tijdens dit bloedstollende einde van het PGA Tour-seizoen verlichtte niet alleen Glover’s triomfantelijke pad, maar lanceerde hem ook van de 112e plek in de FedEx Cup-stand naar een indrukwekkende nummer 49, waarmee hij zijn plek veiligstelde voor de playoffs die volgende week in Memphis van start gaan.

“De vorige keer dat ik in Memphis speelde, deed ik het geweldig, dus ik kijk ernaar uit om terug te keren,” deelde Glover opgetogen mee, nadat hij eerder een tourwinst behaalde tijdens de John Deere Classic van 2021. “Laat dit even bezinken en dan zorg ik dat mijn lichaam en geest weer in topvorm zijn, klaar om weer aan de slag te gaan op dinsdag of woensdag.”

Onvoorspelbaar weer gooide roet in het eten en zorgde voor een vertraging van twee uur toen de topkandidaten nog slechts vier holes hoefden te spelen. In het heetst van de strijd bevonden Glover en Henley zich in een nek-aan-nek race met 20-onder par, net voor op An met twee slagen.

Henley kwam na de onderbreking vol nieuwe energie terug, met een frisse dosis veerkracht en maakte een birdie met twee putts op de par-5 15e hole, waarmee hij de solo-voorsprong bemachtigde. Toch kreeg het golfgeluk een andere wending, toen hij struikelde op de par-3 16e hole en zijn ronde afsloot met drie opeenvolgende bogeys.

In een surreële wending van het lot, veerde Glover’s afslag op de par-4 18e hole uit koers, maar kaatste gelukkig af op een vrijwilligerskar, waardoor zijn bal niet in een hachelijkere positie terechtkwam.

Met volledig besef van zijn voorsprong van twee slagen, speelde de sluwe 43-jarige Glover het strategisch slim. Hij koos ervoor om het veilig te spelen, legde de bal neer, bereikte met drie precieze slagen de green en putte zijn par binnen die bewondering en applaus oogstte van het publiek.

Het verhaal nam een bitterzoete wending voor Horschel, die zich had voorgenomen om bij de top twee te eindigen voor een ticket naar de FedEx Cup Playoffs, maar uiteindelijk op de 90e plaats in de ranglijst belandde.

Het scenario van de FedEx Cup Playoffs bood ook een dramatische wending toen Justin Thomas, de voormalige wereld Nr. 1 en tweevoudig major-kampioen, te maken kreeg met een hartverscheurende uitkomst.

Terwijl hij het podium betrad voor de reguliere seizoensafsluiting van deze week, bevond Thomas zich op de 79e trede in het puntenklassement, hopend om binnen te dringen in de top 70 voor een kans in de playoffs.

Thomas had nog één laatste birdie nodig om de gewenste top te bereiken, maar het lot gaf hem een grillige chip die verleidelijk dicht bij de vlag bleef dansen voordat deze wegkaatste. Een blik op het videoscherm onthulde dat hij zich bevond op een veelbelovende nummer 71, op slechts negen FedEx Cup-punten afstand.

Nu wacht een drie weken durende pauze in spanning, waarbij de vraag in de lucht hangt of Thomas’ ongewoon uitdagende seizoen – met zijn eerste afwezigheid van de playoffs – zijn plek in het befaamde Amerikaanse Ryder Cup-team in gevaar zal brengen.

Terwijl Thomas zijn conclusie trok met een bitterzoete noot, verklaarde hij: “Ik heb alles gegeven wat ik in me had op de green. Het verhaal van mijn seizoen is er niet een waarvan ik klaar ben om het nu al te zien eindigen.”

Wyndham Championship: de strijd om de FedExCup Playoffs bereikt zijn hoogtepunt