PGA Tour

Genesis Invitational: Woods trekt zich terug waar Cantlay leidt en McIlroy zich verbetert

Patrick Cantlay staat vijf slagen voor op Jason Day, Luke List en Mackenzie Hughes en Tiger Woods had een intraveneuze behandeling nodig nadat hij zich terugtrok uit het toernooi.

Cantlay liet na zijn openingsronde van 64 slagen nu een foutloze 65 volgen op vrijdag op de Riviera Country Club, waardoor hij op 13-onder par kwam en een duidelijk voordeel had ten opzichte van de dichtstbijzijnde uitdagers Jason Day, Luke List en Mackenzie Hughes.

Corey Conners staat op de vijfde plaats, gevolgd door de groep met Will Zalatoris, die een verbluffende hole-in-one maakte op de par-drie 14e, met de wereldranglijst aanvoerder Scottie Scheffler twee slagen achter op vier onder na meer problemen met putten in zijn tweede ronde van 70.

Een bogey op de laatste hole van Day zorgde ervoor dat de voormalige wereld nr. 1 een score van twee onder par noteerde en terugviel naar acht onder, samen met List en Hughes, die zich in de strijd mengden met een tweede ronde van 65. Corey Conners staat op de vijfde plaats na een birdie-birdie finish waarmee hij naar zeven onder ging.

Zalatoris’ hole-in-one leverde hem en zijn caddie een auto op en was het hoogtepunt van zijn tweede ronde van 70, terwijl Scheffler zich in de groep op de gedeelde 11e plaats bevond, samen met Max Homa, terwijl hij op zoek is naar zijn eerste overwinning sinds The Players vorig jaar maart.

McIlroy klom op het leaderboard na zijn openingsronde van 74 door een foutloze 66 te noteren en veilig door te gaan naar het weekend, terwijl Woods’ comeback op de PGA Tour eindigde toen hij zich terugtrok uit het evenement met “griepachtige symptomen” en “duizeligheid”.

Alleen de top 50 en die die gelijk eindigden haalden het weekend in het nieuwste Signature Event van de PGA Tour, waarbij Justin Thomas, die samenspeelde met Woods en voormalig US Open-kampioen Matt Fitzpatrick, vroegtijdig het toernooi verlieten.

Jordan Spieth slaagde er ook niet in om door te gaan nadat hij gediskwalificeerd werd omdat hij zijn scorekaart verkeerd had ondertekend. Hij tekende voor een drie op de par-drie vierde hole, terwijl hij eigenlijk bogey maakte. De PGA Tour bevestigde zijn diskwalificatie na zijn ronde.

Wat gebeurde er met Woods?
Woods begon de openingsronde met een birdie in de hoop zich naar het weekend te vechten, maar zakte onder de cut-markering met opeenvolgende bogeys vanaf de vierde hole. Vervolgens maakte hij een tweepunts-par op de zesde hole en sloeg zijn tee-shot naar de zevende fairway voordat hij vroegtijdig een einde maakte aan zijn ronde.

De 48-jarige had zijn hoofd in zijn handen terwijl hij van de baan werd gehaald op een buggy, waarbij de PGA Tour bevestigde dat de vroegtijdige terugtrekking van Woods – zijn derde in zijn laatste zes officiële starts – te wijten was aan ziekte in plaats van letsel.

Rob McNamara, de langdurige zakenpartner van Woods en vicepresident van TGR Ventures, onthulde later dat de 15-voudig major-kampioen een IV nodig had nadat hij duizelig was geworden en zich onwel voelde voordat hij zijn ronde beëindigde.

“Dus hij begon zich gisteravond wat grieperig te voelen”, vertelde McNamara aan verslaggevers. “Vanmorgen werd het erger dan de vorige nacht. Hij had een beetje koorts en dat was beter tijdens de opwarming, maar toen hij daar eenmaal was, en aan het lopen en spelen was, begon hij zich duizelig te voelen.

“Uiteindelijk zeggen de dokters dat hij mogelijk een soort griep heeft en dat hij uitgedroogd was. Hij is behandeld met een IV-zak en het gaat veel, veel beter. Fysiek helemaal in orde, zijn rug is prima. Het was allemaal medische ziekte, uitdroging, en nu keren de symptomen zich om nu hij een IV heeft gehad.”

Patrick Cantlay leidt het Genesis Invitational en de comeback van Tiger Woods