DP World Tour

Gaan Wil Besseling en Darius van Driel hun kaart verlengen? Adrian Meronk wint in Spanje!

Met het golfseizoen bijna ten einde en nog maar één wedstrijd te gaan, lijkt het er niet al te rooskleurig uit te zien voor de Nederlandse golfers Wil Besseling en Darius van Driel. De algemene ranking plaatst hen momenteel op de 154e en 134e positie, respectievelijk. Alleen de beste 116 golfers behouden hun speelrecht voor 2024, wat betekent dat deze twee heren nog wat werk voor de boeg hebben om een plekje op het hoogste niveau te behouden. Anders wacht hen de zenuwslopende qualifying school.

Echter, er is nog hoop voor Besseling. Tijdens het Estrella Damm N.A. Andalucía Masters in Spanje wist hij de cut te halen, en dat is al een stap in de goede richting. Besseling eindigde met een indrukwekkende score van 7-onder, goed voor een gedeelde 26e plaats. Daan Huizing eindigde met 5-onder op een gedeelde 39e positie. In de algemene ranking maakte Huizing een sprongetje van twee plekken en staat nu op de 107e plaats. Van Driel staat nu nog 134e in de algemene ranking.

Joost Luiten, die net als Van Driel de cut miste in Spanje, blijft de hoogst genoteerde Nederlandse golfer met een respectabele 15e positie. Als hij deze ranking weet vast te houden, ligt ook het speelrecht op de PGA Tour binnen handbereik.

Adrian Meronk

Maar laten we eens een kijkje nemen naar de winnaar van het Estrella Damm NA Andalucía Masters, Adrian Meronk. De Poolse golfer, die ternauwernood de selectie voor de Ryder Cup van Europa miste, eindigde het toernooi met een fenomenale score van 16 onder par en won met slechts één slag verschil van de Duitser Matti Schmid op de Real Club de Golf Sotogrande in San Roque.

Meronk begon met twee over par voor de eerste drie holes, maar herstelde zich met een spectaculaire adelaar op de zesde en nog een eagle van 120 yards op de negende, waardoor hij de eerste negen holes afsloot met 34 slagen. Vervolgens zette hij de druk op Schmid met een 13-meter lange birdieput op de tiende. Schmid kon de leiding niet vasthouden en zag Meronk langszij komen.

In de spannende laatste ronde, die vanwege dreigende stormen eerder op de dag werd gespeeld, hield Meronk het hoofd koel en liet hij zien dat hij een terechte winnaar was. Zijn zenuwloze birdie op de 17e hole bracht de beslissing en plaatste de druk volledig op Schmid, die zijn par-putt op de 16e hole miste. Dit gaf Meronk de overwinning en de kans om te juichen.

Het was een zwaar toernooi met wisselende weersomstandigheden, maar Meronk toonde zijn klasse en vastberadenheid. Na afloop zei hij: “Opgelucht, om eerlijk te zijn. Het was een zwaar toernooi, zwaar weer, ik had niet mijn beste golf op de eerste dag, dus het winnen van het toernooi is heel bijzonder. Ik ben over de maan.”

De Duitser Schmid (foto hieronder) liet zich niet zomaar uit het veld slaan en streed tot het einde, maar kon uiteindelijk de overwinning niet grijpen.

Terwijl we juichen voor de overwinning van Meronk, blijven golffans hopen op een spannend einde van het seizoen en een succesvolle verlenging van de kaarten voor onze Nederlandse golfers, Besseling en Van Driel. De laatste wedstrijd zal ongetwijfeld enkele verrassingen en emotionele momenten met zich meebrengen.

Matti Schmidt

Wil Besseling op weg naar een top 10-notering in Spanje