ProGolf Tour

Etchenique heerst op Staan Open en Nederlandse golftrots Toorop en Verdonk stralen

26 augustus 2023 / Westwoud, Nederland – Andoni Etchenique, de Franse golfgrootheid, schreef geschiedenis op de majestueuze Golfbaan Westwoud in de Westfriese Golfclub. Met doortastende rondes van 66, 64 en 66 slagen eiste hij de Staan Open 2023-titel op. Een meesterlijke prestatie die zijn tweede triomf van het seizoen markeerde, slechts één slag achter zijn landgenoot Clement Guichard (-16). Met een adembenemende 62 (-9) in de slotronde, dwong de Duitse golfer Max Griesbeck een gedeelde derde plaats af naast landgenoot Martin Obtmeier, beide op -15. De top vijf werd voltooid door een andere Franse ster, Antoine Auboin, die eindigde op een score van -14.

De Wouters-Verdonk-Derksen

Terwijl Etchenique triomfeerde in het internationale golfgevecht, schitterden de Nederlanders Mike Toorop en Aydan Verdonk als de beste vertegenwoordigers van het gastland. Met een indrukwekkende 11-onder eindigden ze op een gedeelde negende plek en verdienden ze een cheque van 790 euro als beloning voor hun buitengewone prestaties. Nordin van Tilburg en amateur Abel Derksen voegden zich samen op een gedeelde 17e plaats met een totaalscore van 9-onder. De 22e plek werd opgeëist door Wouter de Vries, terwijl Rodi Vlasveld zichzelf op de 28e positie vond. Floris de Haas sloot af op de 34e plaats met 6-onder, te midden van Lars Keunen en amateur Scott Woltering. Joep van Arnhem, een andere amateur, behaalde als laatste Nederlander de cut en landde op de 51e plek met 3-onder.

Mike Toorop

Het Nederlandse golftoneel verkeerde in extase, terwijl Etchenique zijn kunsten vertoonde op de baan. Drie opeenvolgende weken van intensieve competitie sierden de Pro Golf Tour, die momenteel de golflinks van Nederland doorkruist. De Staan Open vormde het tweede spektakel in de Dutch Swing-trilogie, en de betoverende Golfbaan Westwoud in de Westfriese Golfclub was het strijdtoneel van deze titanenstrijd. De drie toernooien introduceerden een speciale ranking en de winnaar van deze ranglijst zou een felbegeerde startplaats veiligstellen voor het prestigieuze KLM Open 2024 op de DP World Tour. Dankzij een ongekend formidabele prestatie op de Westwoud-banen, voelde Etchenique de KLM Open-kans als nooit tevoren dichterbij komen.

“In de koppositie staan is altijd een uitdaging,” erkende Etchenique, terwijl hij zichzelf voorbereidde op de slotronde. Met een slag achterstand op zijn landgenoten Louis Bonte en Antoine Auboin ging hij de strijd aan. Ondanks de zinderende spanning tussen de Franse golfgiganten, ademde de vlucht een relaxte sfeer uit. “Het is een genot om de overwinning te betwisten met andere Franse spelers,” bekende Etchenique met een glimlach. Met een indrukwekkende start zette de 24-jarige golfer de toon. Maar liefst zes birdies prijkten op zijn scorekaart na de eerste twaalf holes. Zelfs een periodieke regenpauze kon zijn ritme niet ontwrichten. Pas toen hij een solide voorsprong opbouwde, sloop de spanning binnen.

“Een stressvol einde, maar ik hield mijn spel onder controle. Wanneer je aan kop gaat, golft het zelfvertrouwen door je heen. Echter, de uitdaging om de leiding vast te houden is altijd een taaie opgave,” analyseerde Etchenique achteraf. Ondanks een bogey op de 14e hole, weerstond hij de druk en bracht hij vier opeenvolgende pars op de kaart. Zo vierde hij met trots zijn tweede seizoenstitel.

De klim naar de top was voor Etchenique een triomfantelijke zege. Na Zan Luka Stirn’s zege in het Stippelberg Open van vorige week, veroverde Etchenique met zijn Staan Open triomf de toppositie terug in de Order of Merit. Een plek bij de top 5 en een felbegeerde ticket naar de Challenge Tour waren nu zijn rechtmatige erfenis. “Het voelt geweldig om mijn Challenge Tour-kaart veilig te stellen,” jubelde Etchenique met gepaste trots.

Als kers op de taart staat Etchenique fier bovenaan de Nederlandse Swing Ranking. Met de aanstaande FaberExposize Gelpenberg Open (31 augustus tot en met 2 september) in het vooruitzicht, heeft deze tweevoudige Pro Golf Tour-winnaar de ultieme kans om zijn deelname aan het prestigieuze KLM Open veilig te stellen. Nederland voelt voor Etchenique als een tweede thuis. “De sfeer is ongeëvenaard. De toeschouwers staan in groten getale langs de greens en de levendigheid is gewoonweg fantastisch,” verkondigde Etchenique met een glimlach die zijn liefde voor het Nederlandse publiek benadrukte.