PGA Tour

Erik van Rooyen uit Zuid-Afrika leidt na de eerste ronde van de Mexico Open

Erik van Rooyen leverde een sensationele prestatie op de front nine op de Vidanta Vallarta-baan, met een eagle op de zesde hole (par-vijf) en birdies op de holes 3, 4, 7 en 9. Hij ging de eerste negen holes uit in 29 slagen. De Zuid-Afrikaan voegde op de achterste negen nog een eagle, een birdie, een bogey en zes pars toe.

Hij vestigde daarmee een voorsprong van één slag op de Fin Sami Valimaki, die alleen op de tweede plaats eindigde met een score van zeven onder par (64).

De laatste keer dat Van Rooyen deelnam aan een evenement in Mexico, behaalde hij zijn tweede PGA Tour-overwinning op het World Wide Technology Championship in november vorig jaar in Los Cabos.

“Ik weet niet wat het is met Mexico”, zei Van Rooyen. “Het eten is geweldig. Vooral dit resort is behoorlijk ontspannen. We hebben hier geweldige faciliteiten, een prachtig hotel, dus het is gewoon een ontspannende plek en we hebben ook nog eens een goede golfbaan, dus het zijn altijd positieve vibes.”

Op zijn 34e verjaardag sloeg Van Rooyen zijn tweede slag op hole 6 op minder dan 2 meter van de vlag en maakte de daaropvolgende eagle-putt. Op 12e hole liet hij zijn vaardigheden zien met zijn wedge, chippend vanaf 21 meter afstand zag hij zijn bal rond de hele cup rollen voordat hij zijn tweede eagle viel.

Valimaki, die zijn dag begon op de achterste negen, bereikte de green op de par-vier zevende hole vanaf de tee en maakte een putt van 3.5 meter voor eagle.

Maar Valimaki zei dat hij zijn pols bezeerde bij zijn tweede tee-shot van de dag en speelde met enige pijn.

“Soms heb ik dezelfde kwestie in mijn backswing, voel ik het een beetje pijn doen en dan schrik ik er een beetje van,” zei Valimaki. “Hopelijk is het morgen goed.”

David Lipsky, Henrik Norlander, MJ Daffue en Cristobal Del Solar staan allemaal op de derde plaats met zes onder par (65).

De man van 57 slagen

Del Solar, die speelt op een sponsoruitnodiging, neemt voor het eerst deel aan een PGA Tour-evenement sinds hij eerder deze maand op de Korn Ferry Tour een score van 57 noteerde – de laagste 18-holes score ooit geregistreerd bij een door de PGA Tour gesanctioneerd evenement. Hij had zeven birdies en één bogey op donderdag.

“Ik ben gewoon consistent geweest, maak gewoon niet veel fouten, probeer het spel in het algemeen te vereenvoudigen,” zei Del Solar. “Ik denk dat mijn strategie heel goed was, ik raakte de bal goed, en vandaag putte ik ook geweldig.”

Onder de acht spelers die drie slagen achter staan en op de zevende plaats staan met een score van 66 bevinden zich Andrew Novak en Cameron Champ. De Mexicaanse amateur Santiago De la Fuente begon met een vier onder par (67).

Verdedigend kampioen en favoriet voor het toernooi, Tony Finau, stond op een gedeelde 29e plaats na een score van twee onder par (69).