Een andere manier van golf

Golf is een van die sporten die mensen vaak uitoefenen tijdens hun vakanties. Er bestaan natuurlijk hele georganiseerde golfreizen die je overal ter wereld naartoe kunnen leiden. Tegenwoordig is er echter ook een variant op deze sport ontstaan. Samen met voetbal, de meest populaire sport ter wereld, is een nieuwe sport ontdekt, het zogenaamde footgolf. Zoals het woord het zegt, een variant van golf en voetbal, twee sporten die al eeuwenlang bestaan. We kijken naar het ontstaan van zowel golf als voetbal en daarna naar de geboorte van footgolf, deze nieuwe sport die je ook tijdens je vakantie uit kunt gaan oefenen.

De geschiedenis van de golfsport
Er gaan meerdere verhalen over de geschiedenis van de golfsport. Veel sporten worden gezien als de voorloper van het huidige golfspel. In oude geschriften van de Grieken, Romeinen en Egyptenaren wordt al gesproken over spelen die erg op de golfsport leken. Ook sporten als hockey, polo en croquet zijn sporten die daaruit af te leiden zijn.

Duidelijk is in elk geval dat Golf niet van de een op de andere dag ontstaan is. Het is een sport die zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld tot het spel dat het nu is.
De nieuwere geschiedenis van de golfsport is er een die niet helemaal duidelijk is. Zowel Nederland als Schotland beweert de golfsport uitgevonden hebben. Het is echter niet 100% zeker waar de sport nou echt ontstaan is.

De grootste verandering in het Schotse golfspel was het spelen met een kleine bal (in plaats van een grote houten bal bij de voorlopers). Daardoor veranderde de sport spectaculair, omdat men veel verder kon slaan. De Schotten speelden op banen die lijken op de huidige golfbanen. Schapen hielden het gras kort en met een jampot werden de holes gemaakt.

De geschiedenis van voetbal
Voetbal is natuurlijk enorm populair. Zowel wereldwijd als in Nederland. Dat blijkt ook wel uit cijfers die laten zien hoeveel voetbalfans de kansen van hun favoriete team in de Eredivisie volgen. Honderdduizenden mensen kijken naar hun club en volgen hun team in het stadion of achter de televisie. Voetbal is daarmee volkssport nummer één in Nederland. Maar hoe en wanneer is deze voor veel mensen belangrijkste bijzaak van het leven eigenlijk ontstaan?

Het is niet precies duidelijk wanneer voetbal ontstaan is, maar er zijn al versies van voetbal bekend van meer dan 2000 jaar geleden. In China blijkt uit geschriften zelfs dat ze nog een paar honderd jaar eerder waren met voetballen, en wie zegt dat holbewoners niet al voetbalden met de hoofden van hun dode tegenstanders? Bij de oude Grieken en Romeinen zijn sowieso vormen van voetbal bekend. Zij speelde het spel in de Middeleeuwen al met een opgeblazen varkensmaag.

De officiële voetbalgeschiedenis is in 1863 begonnen. De Football Association(FA) werd in dat jaar opgericht in Engeland met de in 1848 vastgelegde Cambridge regels. De Britten zorgden ervoor dat ook andere delen van de wereld met voetbal te maken kregen. Het voetballen werd in de jaren daarna steeds professioneler. Clubs werden opgericht en er werden spelers in dienst genomen. In 1855 werd betaald voetbal door Football Association geaccepteerd. De sport werd steeds populairder en in 1904 werd FIFA opgericht, waarmee het moderne voetbal officieel was geboren.

Het ontstaan van footgolf
Uit de twee bovengenoemde sporten is in het vorige decennium een nieuwe sport ontstaan, namelijk Footgolf. Het spel werd halvewege 2009 in Nederland opgericht door Bas Korsten en Michael Jansen die daarna ook de Nederlandse FootGolf Bond en de International FootGolf Association (Genève) oprichtten. Het duurde een paar jaar voordat de sport echt bekend werd, maar vanaf 2011 nam dit een enorme vlucht. Met een nieuwe bond werd de sport ook internationaal groter. Alleen al in Nederland kan er op 15 golfbanen en bijna 30 andere locaties gespeeld worden.

FootGolf Holland is daarna in 2014 een samenwerking aangegaan met de Nederlandse Golf Federatie. In 2012 werd in Hongarije het eerste WK georganiseerd en in 2016 stond het tweede wereldkampioenschap op het programma.

Op het derde WK werd in december 2018 werd er zelfs gestreden in drie categorieën, te weten de ‘men’, de ‘women’ en de ‘senior’ categorie.

Als je deze sport zelf eens zou willen proberen, neem dan een kijkje op deze website. Daar vind je informatie over de nieuwe sport en de banen waar je dit kan doen.