Het eerste golfnieuws

De kleurrijke golfwereld heeft prachtige toepasselijke bijnamen voor haar topgolfers: van ‘Lefty’ tot ‘The Big Easy’ !!

Golf is een sport vol traditie en een geschiedenis vol van prachtige momenten en (on)sportiviteit. Van heroïsche overwinningen tot valsspelende topgolfers. Denk ook aan de ‘Ryder Cup momenten’ die bij velen op het netvlies gebrand staan. Naast verhalen over legendarische slagen en epische rivaliteit heeft golf ook een rijk scala aan bijnamen voor haar professionele toppers. Deze bijnamen weerspiegelen vaak niet alleen de persoonlijkheid van de speler, maar ook hun speelstijl, fysieke eigenschappen of zelfs een gedenkwaardig moment op de baan. In dit artikel zullen we enkele van de meest iconische en intrigerende bijnamen in de golfwereld van de jaren 1960 tot 2023 omschrijven. Er zijn verschillende rankings van mooiste bijnamen in golf. Dit artikel is zeker geen ranking. Ook is de opsomming zeker niet volledig maar wel een hommage aan de sport en haar markante professionals.

Phil ‘Lefty’ Mickelson

Phil Mickelson, een van de meest herkenbare figuren uit de golfwereld, heeft de illustere bijnaam ‘Lefty’. De naam is een knipoog naar zijn linkshandige swing, redelijk zeldzaam in de golfwereld. Afhankelijk van de karakteristieken van een golfbaan kan het linkshandig zijn een voordeel of juist een nadeel zijn. Links- en rechtshandige spelers hebben beide zo hun meest natuurlijke slag, een draw of een fade, die goed of juist minder goed bij de layout van een golfbaan past. Mickelsons soepele en sierlijke linkshandige swing heeft hem talloze titels opgeleverd, waaronder zes Major Championships. De populariteit van ‘Lefty’ is flink afgenomen door zijn deelname aan de Liv Tour en vooral zijn controversiële uitspraken in dat kader. Ook zijn gigantische voormalige gokverslaving helpt niet mee. Maar de bijnaam ‘Lefty’ zal lang aan Phil (The Thrill) Mickelson verbonden blijven.

Greg ‘The Great White Shark’ Norman

21-01-2011-norman

Greg Norman is een golfer die letterlijk van zijn bijnaam een zeer succesvolle merknaam heeft gemaakt. Hij heeft meer dan een dozijn bedrijven over de hele wereld. Interessant is dat Greg dus niet alleen een golfer is, hij is ook een vastgoedbaron, een golfbaanarchitect, heeft een golfkledinglijn en is in feite een zakelijke tycoon. Het maakt eigenlijk niet uit dat Norman qua golf misschien wel het meest bekend is vanwege de golfmajors die hij door zijn handen heeft laten glippen. De Great White Shark is nu CEO van de controversiële Saoedische Golf Tour (Liv Tour), maar zijn bijnaam zal voor altijd verbonden zijn aan imposante verschijning. Daarbij droeg hij vaak een hoed met daarop het kleurrijke ‘sharklogo’. Zijn blonde haar, zijn atletische gestalte en de vastberaden toewijding aan golf hebben een onuitwisbare stempel op de sport gedrukt.

Jack ‘The Golden Bear’ Nicklaus

07-04-2011-palmer-player-nicklaus

Een iconische bijnaam die past bij de grootste golfer aller tijden. ‘The Golden Bear’ is mogelijk ook de meest bekende bijnaam in de golfwereld. Het is onbekend hoe de bijnaam is ontstaan. Sommigen geloven dat Jack ‘The Golden Bear’ Nicklaus werd beschreven als ‘groot, sterk en blond’, dus een gouden beer. Sommigen geloven echter dat het afkomstig zou kunnen zijn van de middelbare school waar Nicklaus naar toe ging, waar de mascotte de Golden Bear was. Wat de oorsprong ook is, ‘The Golden Bear’ is de meest succesvolle golfer ooit en een zeer aimabele persoon. Hij kwam in zijn carrière tot 117 professionele overwinningen, waarvan een recordaantal van 18 Majors! Het is maar de vraag of dat ooit verbroken gaat worden.

Angel ‘El Pato’ Cabrera

07-07-2014-cabrera

Iedereen die Angel Cabrera over de fairways van de PGA Tour ziet sjokken, kan zien dat de minzame Argentijn waggelt als een eend (El Pato). Het is een geweldige karakterisering en een die Cabrera lijkt te omarmen. En in het Spaans klinkt nog veel beter. Het is onmogelijk om Cabrera’s bijnaam te kennen en hem te zien sjokken zonder eraan te denken. Dat is het fraaie kenmerk van een toepasselijke bijnaam.

Cabrera’s vader, Miguel, geboren in Córdoba, Argentinië, was klusjesman en zijn moeder werkte als dienstmeisje. Hij was drie of vier toen zijn ouders uit elkaar gingen en onder de hoede van zijn grootmoeder van vaderskant werd achtergelaten.

Toen Cabrera tien was, werd hij caddy bij de Córdoba Country Club. Hij leerde golfen door voor geld tegen andere caddies te spelen. Zijn felle vastberadenheid en krachtige swing trokken al snel de aandacht van de leden, van wie één, Juan Cruz Molina, een plaatselijke vastgoedmagnaat, zijn eerste set clubs voor hem kocht toen hij 16 was. Angel, ‘El Pato’ Cabrera, won 2 Majors.

In 2022 (wikipedia) werd Cabrera voor de tweede keer veroordeeld wegens mishandeling. De 53-jarige, die in een gevangenis in zijn geboorteland Argentinië zit, werd veroordeeld tot nog eens twee jaar en vier maanden gevangenisstraf wegens mishandeling van Micaela Escudero, een ex-vriendin. Hij zat al vast voor het mishandelen, bedreigen en lastigvallen van Cecilia Torres Mana, die tussen 2016 en 2018 de partner van Cabrera was. ‘Velen zeggen dat de gevangenis slecht is, maar dat is niet het geval. De gevangenis heeft mij goed gedaan’, zei Cabrera tijdens het proces volgens de lokale pers.

John ‘Long John’ Daly

De bijnaam van John Daly, ‘Long John’, is gegeven vanwege zijn enorme drive afstand. Daly staat bekend om zijn krachtige en onorthodoxe swing en was een favoriet bij fans vanwege zijn vermogen om golfballen vanaf de tee te lanceren naar verbazingwekkende afstanden. Zijn bijnaam weerspiegelt zijn opmerkelijke talent voor de drives die eeuwig lijken door te gaan, zelfs in een tijdperk waarin golfers niet bekend stonden om hun fysieke bekwaamheid.  Long John Daly is een man van extremen. Hij won het PGA Championship in 1991, het eerste jaar op de PGA Tour, en werd Rookie of the Year. Hij won in totaal twee Majors maar werd toch nooit voor de Ryder Cup gevraagd. Hij gedroeg zich als professional golfer zeker niet voorbeeldig. Hij at, dronk en rookte veel en werd onder andere behandeld in de Betty Ford Kliniek Ook was hij een fervent gokker en verloor volgens zijn biografie, die hij in 2006 publiceerde, in een periode van vijftien jaar ruim 50 miljoen dollar. Na een maagverkleining begin 2009 viel hij in acht weken 20 kilo af en in totaal ruim 50 kilo.

Ernie ‘The Big Easy’ Els

Ernie Els

Ernie Els, de Zuid-Afrikaanse golflegende, kreeg de bijnaam ‘The Big Easy’ vanwege zijn kalme houding en vloeiende golfswing. Met een lengte van 1,91 meter en een sierlijke en zeer relaxte speelstijl straalde Ernie ‘The Big Easy’, Els op de golfbaan een sfeer van ontspanning uit. Zijn bijnaam, ‘The Big Easy’, vat perfect zijn moeiteloze en soepele swing samen. Het leverde hem uiteindelijk 4 majors op.  Tijdens een persconferentie vroeg een journalist hoe zijn carrière verlopen zou zijn zonder Tiger Woods. Els gaf zoals altijd eerlijk antwoord. ‘Ik had het gevoel dat ik klaar was om heel wat grote toernooien te winnen, maar toen kwam Tiger in 1997 met zijn overwinning in de Masters (Woods verpulverde de concurrentie met een recordscore van -18). Hoe Tiger die week speelde, de ballen die hij sloeg, ongelooflijk, het bracht me van mijn stuk. Tiger heeft golf veranderd, zonder hem zou ik zeker een paar Majors meer hebben kunnen winnen.’ Els erkende jaren eerder al ruiterlijk dat hij, net als veel andere golfers, had geleden aan ‘Tigeritis’, het machteloze gevoel dat Woods verslaan bijna onmogelijk was.

Eldrick ‘Tiger’ Woods  en ‘The Big Cat’

Tiger Woods

Ongetwijfeld de beroemdste golfer van de moderne tijd, Eldrick ‘Tiger’ Woods wordt vanaf jongs af aan ‘Tiger’ genoemd. Maar wordt ook wel liefkozend ‘The Big Cat’ genoemd. Deze bijnaam is een eerbetoon aan zijn opmerkelijke atletisch vermogen, behendigheid en imposante aanwezigheid op de golfbaan. ‘Woods’ combinatie van kracht en finesse stelde hem in staat de sport meer dan tien jaar te domineren, waarbij hij 15 Majors wist te winnen. Net als een grote kat die zijn prooi besluipt, greep Woods zijn kansen, waardoor zijn concurrenten onder de indruk waren. Zijn golfcarrière is goed voor meer dan een miljard dollar maar werd ontsierd door enkele schandalen waaronder overspel. Ernstige rugblessures en een zwaar auto-ongeluk hebben zijn fantastische motoriek en voorbeeldige golfswing enorm aangetast. De verbrijzelde enkel vanwege het auto-ongeluk maakt het lopen van 18 holes op 4 opeenvolgende dagen tot een haast onmogelijke opgave. Komt hij ooit nog terug op zijn oude niveau? De tijd zal het leren, hij wordt niet voor niets ‘Tiger Woods’ genoemd.

Miguel Angel ‘The Mechanic’ Jiménez

10 10 2015 jimenez

Miguel Angel Jiménez, de Spaanse golfer die bekend staat om zijn opvallende uiterlijk en eigenzinnige gewoonten, kreeg de bijnaam ‘The Mechanic’. Zijn unieke stretchroutine en liefde voor goede wijnen en sigaren werden bekend tijdens de PGA Tour. De bijnaam ‘The Mechanic’ weerspiegelt zijn nauwgezette benadering van zowel zijn golfswing als zijn plezier in het leven buiten de baan. De lange levensduur en het succes van Jiménez op de Europese Tour versterkten zijn status als een van de meest intrigerende persoonlijkheden van de golfwereld. Hij behaalde 21 overwinningen op de Europese Tour en hij speelde tweemaal mee met de Ryder Cup.

Ken ‘The Walking One Iron’ Brown

Ken ‘The Walking One Iron’ Brown, de voormalige professionele golfer uit Schotland, staat bekend onder de bijnaam ‘The walking One Iron’ vanwege een beroemd en opmerkelijk schot dat hij speelde tijdens het Open Kampioenschap van 1979. Tijdens de laatste ronde van het Open Kampioenschap van 1979 op de Royal Lytham & St Annes Golf Club bevond Ken Brown zich in een uitdagende situatie op de 17e hole. In plaats van een veiliger route te nemen, besloot hij een risico te nemen door met een ‘one iron’ de verre green aan te vallen. Het ‘One Iron’ staat bekend als een notoir moeilijke golfclub om te mee te slaan vanwege zijn lage loft en langere shaft, wat het een uitdaging maakt om de bal goed in de lucht te krijgen en het traject te controleren. Tot verbazing van zowel de toeschouwers als zijn medeconcurrenten voerde Brown het schot perfect uit, raakte de bal netjes en landde hem op de green. Deze gedurfde en zeer bekwame slag leverde hem de bijnaam ‘One Iron’ op en werd een gedenkwaardig moment in de golfgeschiedenis. Het toonde zijn ongelooflijke precisie en moed op de golfbaan. De lange dunne gestalte van Ken van jongs af aan heeft ook wel iets weg van een One Iron. Ken ‘The Walking One Iron’ Brown is nu golf commentator bij de BBC en is altijd op de baan zelf te vinden. Zijn bijdrage wordt altijd aangekondigd met ‘Ken on the course’.

Craig ‘The Walrus’ Stadler

De bijnaam van Craig Stadler, ‘The Walrus’, is een van de meest bijzondere bijnamen in de golfgeschiedenis. Het is afgeleid van zijn prominente snor, die hij gedurende zijn hele carrière droeg, en een wat gezette lichaamsbouw. Hoewel ‘The Walrus’ misschien niet de meest flatterende bijnaam lijkt, is hij onmiskenbaar gedenkwaardig en dient hij als bewijs van de impact van unieke fysieke kenmerken op de identiteit van een golfer. Stadler was zeker niet traag op de baan en kwam tot één Major Championship en talloze PGA Tour-overwinningen. Zijn zoon Kevin Stadler is eveneens een succesvol golfprofessional en de gelijkenis is treffend maar wel zonder snor.

Fred ‘Boom Boom’ Couples

Fred Couples

De bijnaam van Fred Couples, ‘Boom Boom’, vat de essentie van zijn ongelooflijke drives samen. Een treffende bijnaam verdient door zijn moeiteloze, harmonieuze en geweldige ritmische swing. Het mooiste ritme en relaxte tempo wat een golfswing kan bevatten wordt gepresenteerd door Fred ‘Boom Boom’ Couples en met een afstand waar men alleen maar van kan dromen. En drive die werkelijk enorm jaloersmakend is. Door velen amateurs getracht te kopiëren maar wat denk je zelf, zou dat kunnen lukken? Fred ‘Boom Boom’ Couples, voormalig nummer 1 van de wereld, won in 1992 The Masters en speelt/speelde daarna tot ver in de 21ste eeuw mee zeer verdienstelijk mee in dit prestigieuze Major Championship. Zijn swing, knappe uiterlijk en ontspannen persoonlijkheid maakt hem zeer geliefd.

Annika ‘The Queen of Golf’ Sörenstam

De Zweedse Annika Sörenstam, algemeen beschouwd als een van de grootste vrouwelijke golfers aller tijden, wordt liefkozend ‘The Queen of Golf’ genoemd. Deze bijnaam erkent haar dominantie in het damesgolf in het begin van de jaren 2000. Sörenstams precieze en consistente spel, gecombineerd met haar talrijke Major Championships en in totaal 72 overwinningen versterken haar status als The Queen of Golf. Haar bijnaam is daarmee een passend eerbetoon aan haar heerschappij over het damesspel. Sörenstam ‘The Queen of Golf’ stond als nummer 1 op de Order of Merit van de LPGA in de jaren 1995, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004 en 2005.

Andrew ‘Beef’ Johnston

Andrew ‘Beef’ Johnston. Iedereen die in de afgelopen jaren regelmatig naar Ziggo Sport heeft gekeken heeft zijn naam wel gehoord. Andrew Johnston is op zijn zachtst gezegd een opvallende verschijning binnen de golfwereld. Zijn baard en zijn zichtbare voorliefde voor bier en een goed stuk biefstuk hebben hem de bijnaam ‘Beef’ opgeleverd. In november 2021 eiste een vervelende duimblessure zijn tol en zakte Andrew ‘Beef’ Johnston op de rankings. Wel won hij eenmaal op de European Tour namelijk het Spaanse Open in 2016. Voor een telg uit een arbeidersgezin in London was deze overwinning financieel gezien wel heel welkom. In 2023 speelde hij slechts 1 tornooi op de DP World Tour en hij staat nummer 212 op de ranking. Laten we hopen dat deze vriendelijke ‘Beef’ de weg omhoog weer weet te vinden.

Epiloog

Van Andrew ‘Beef’ Johnston tot Ernie ‘The Big Easy’ Els, golf heeft een rijke geschiedenis van kleurrijke bijnamen die de unieke persoonlijkheden, speelstijlen en fysieke eigenschappen van zijn professionals weerspiegelen. Deze namen worden vaak onderdeel van de identiteit van een golfer en dragen bij aan het rijke scala aan legendes van de sport. Hoewel deze bijnamen gedenkwaardig zijn, is het essentieel om te beseffen dat ze slechts een fractie vertegenwoordigen van de golfers die hun stempel op de sport hebben gedrukt. Elke golfer, ongeacht zijn bijnaam, draagt ​​bij aan de blijvende erfenis van golf en laat een blijvende impact achter op de geschiedenis van deze waanzinnig mooie sport.

McThoth