Het eerste golfnieuws

Darren Clarke en JCB Golf & Country Club verwelkomen de Legends Tour

De Legends Tour keert in 2023 terug naar de populaire JCB Golf & Country Club na het enorm succesvolle JCB Championship op de locatie vorig jaar, met 2011 Open-kampioen Darren Clarke die terugkeert als toernooi gastheer.

De aankondiging komt op een spannend moment voor de Legends Tour. Het komende seizoen belooft het grootste te worden sinds de rebranding met een recordbrekend prijzengeld, evenals nieuwe locaties voor grote evenementen zoals de Ierse Seapoint Golf Links en Trump International Golf Links Aberdeen.

Het JCB-kampioenschap van vorig jaar op de locatie in Staffordshire bleek een enorm populaire toevoeging aan de Legends Tour-kalender. Alex Cejka’s laatste ronde van twee-onder-par 70 was genoeg om hem een dubbele overwinning te bezorgen op de 2014 Ryder Cup winnende aanvoerder Paul McGinley. Gastheer Clarke eindigde op een gedeelde derde plaats met acht onder par naast het Zuid-Afrikaanse dus met Retief Goosen, een tweevoudig US Open-kampioen, en James Kingston.

De raadselachtige Amerikaan John Daly, die in 1991 het beroemde PGA-kampioenschap op Crooked Stick Golf Club won als negende plaatsvervanger,  was een van degenen die in 2022 naar de West Midlands reisden. Daly, die ook het Open Championship in 1995 won, werd vergezeld door viervoudig hoofdkampioen Ernie Els, een 28-voudig winnaar van de DP World Tour met 19 overwinningen op de PGA Tour.

Sandy Lyle, de eerste Britse golfer die de Green Jacket won met een overwinning op de US Masters in 1988,  speelde ook in het evenement, net als Jose Maria Olazabal, een tweevoudig winnaar op de Augusta National in 1994 en 1999.

“Ik was buitengewoon trots om vorig jaar het JCB-kampioenschap te mogen organiseren voor wat echt een fantastisch evenement was”, zei Clarke. “De JCB Golf & Country Club is een geweldige locatie en we hadden zo’n geweldig veld in 2022 met zoveel voormalige Major-kampioenen en legendes van het spel die deelnamen.

“Ik kijk er erg naar uit om in 2023 terug te keren als gastheer en ben dankbaar dat ik deze kans opnieuw heb gekregen.”

Phil Harrison, chief executive van de Legends Tour, zei: “We zijn verheugd dat we weer een internationaal evenement op de JCB Golf & Country Club hebben binnengehaald. Het is echt een locatie van wereldklasse en dit is een geweldige kans om de cursus nog eens onder de aandacht te brengen.

“Het Legends Tour-seizoen 2023 wordt het grootste tot nu toe met tal van nieuwe evenementen op banen van topkwaliteit en toont onze toewijding om de Tour als een sportief spektakel te laten groeien.”

De JCB Golf & Country Club, het geesteskind van JCB-voorzitter Lord Bamford, heeft zich sinds de opening in 2018 snel gevestigd als een must-play-baan. Op 7.308 meter van de back-tees biedt de lay-out een strenge uitdaging voor zelfs de beste spelers en is ontworpen en gebouwd volgens de hoogste specificaties.

De locatie beslaat 240 hectare glooiend landschap en is geprezen als een meesterwerk in hedendaags baanontwerp en heeft een scala aan esthetisch aantrekkelijke tee-shots, een combinatie van zowel brede als smalle fairways en interessante en complexe greens.

De baan heeft een aantal opvallende holes, waaronder de signature par-3 17th. Op 255 meter worden spelers geconfronteerd met een intimiderende afslag naar beneden naar een eilandgreen. Met bomen aan de linkerkant en een grote zandbak rechtsvoor, worden alle eigenzinnige schoten afgestraft en zul je klauteren om par te maken.