DP World Tour

Darius van Driel leidt nog steeds maar gaat hij de overwinning pakken in Kenia?

In Kenia staan Manuel Elvira en Darius van Driel bovenaan het klassement met nog een ronde te gaan in het Magical Kenya Open, gepresenteerd door Absa.

De derde ronde ging de Nederlander Van Driel rond in een foutloze 68, waarmee hij op tien onder kwam. Hij werd echter vergezeld door de Spanjaard Elvira, die een 67 noteerde met zes birdies en twee bogeys. Daan Huizing ging opnieuw rond in 72 slagen en zakte verder weg in het klassement. Met 2 onder staat hij nu gedeeld 43e.

Op twee slagen achterstand volgden de Engelsman Joe Dean, de Schot Connor Syme en de Zuid-Afrikaan Ryan van Velzen, allen op zoek naar hun eerste overwinning.

Elvira’s oudere broer Nacho stond op zeven onder, samen met de Schot Ewen Ferguson, de Zuid-Afrikaan Deon Germishuys, de Engelsman Sam Hutsby en de Fin Tapio Pulkkanen, die de leiding deelde voordat hij een triple-bogey maakte nadat zijn bal op bizarre wijze in een boom vast kwam te zitten.

De jongere Elvira, die zijn eerste seizoen op de Tour speelt na een derde plaats op de Road to Mallorca van vorig seizoen, is nog steeds op zoek naar zijn eerste professionele overwinning. Hij kijkt uit naar de mogelijkheid om tegen zijn broer te strijden.

“Het is altijd leuk,” zei hij. “Ik zag zijn naam op het leaderboard en ik was blij omdat ik wist dat hij goed speelde. Ik sprak met mijn caddie en zei ‘hoe gaaf zou het zijn om op zondag tegen hem te spelen?’. Helaas gaat dat niet door, maar het wordt nog steeds erg leuk om allebei in de strijd te zijn.”

Van Driel, afgestudeerd aan de Challenge Tour in 2019, verloor zijn kaart vorig seizoen maar heroverde die meteen op de Qualifying School. Met twee top tien-finishes in de Race to Dubai van 2024, zou een overwinning op zondag hem de eerste overwinning van het seizoen kunnen geven.

“Het was een goede ronde,” zei hij. “Zonder bogeys, niet zonder stress. Ik moest hard werken voor het laatste paar holes. Over het algemeen een goede ronde. Het is altijd mijn droom geweest om te winnen op de DP World Tour. Proberen mijn emoties een beetje te kalmeren, niet vooruit te lopen op mezelf. Goed spelen en uiteindelijk hoop ik dat het genoeg is. Ik ben zelfverzekerd. Ik speel goed en maak een paar putts. Ik ga zelfverzekerd de laatste dag in. Ik sta gelijk voor de leiding, dus ik heb alles nog in eigen handen.”

Er was bijna 90 minuten vertraging in de ochtend vanwege een overstroomde baan, maar zodra de latere starters begonnen, was er al snel een zevenvoudige gelijke stand aan de top.

Elvira maakte deel uit van deze groep nadat hij zichzelf vier voet had overgelaten op de derde hole, maar Pulkkanen brak uit de groep met een putt van tien voet op dezelfde hole.

Een prachtige chip op de par-5 vierde hielp Elvira om up-and-down te gaan en zich bij de leiding te voegen, maar opnieuw ging Pulkkanen voorop, door een mooie slag uit het rough naar drie voet op de zevende hole.

Elvira plaatste zijn approach op 4 meter op de negende om opnieuw de leiding te delen, en hij had het al snel alleen in handen toen de bal van Pulkkanen opmerkelijk vast kwam te zitten in die boom op de achtste, wat resulteerde in een triple-bogey.

Van Driel hield stand door zijn eerste acht holes te parreren, maar een approach tot 2 meter op de negende en een twee-putt birdie op de par-5 tiende brachten hem in gedeelde koppositie.

Elvira plaatste vervolgens een prachtige tee-shot tot 1.5 meter voet op de par-3 11de, hoewel hij het kunstje niet kon herhalen op de 13de, miste hij de green en slaagde er niet in om up-and-down te gaan.

Een enorme drive op de 14de hielp hem zich te herstellen, aangezien hij zijn tweede dichtbij plaatste, maar Van Driel birdiede dezelfde hole vanaf 3 meter voordat Elvira een slag verloor op de 16de maar deze weer terugwon vanaf 7 meter op de volgende.

Van Velzen tekende voor een 67, één slag minder dan Dean, terwijl Syme – die de leiding deelde na 36 holes met Van Driel en Pulkkanen – een ronde van 70 noteerde.

Kan Van Driel op zondag zijn overwinning pakken, wij zullen het live gaan volgen en hopen dat wij de Nederlander daarna kunnen feliciteren.

Darius van Driel leidt nog steeds maar nu met Tapio Pulkkanen en Connor Syme in Kenia