Het eerste golfnieuws

BMW Kampioenschap: Rory McIlroy maakt snelle start om de leiding te delen

Rory McIlroy, die op jacht is naar zijn vierde FedExCup-overwinning, had een foutloze ronde van 65 slagen om de vroege toon te zetten in Illinois; Scottie Scheffler en Jon Rahm behoren tot de andere grote namen die meedingen naar de titel.

Rory McIlroy overwon een wisselvallige dag vanaf de afslag om de leiding te delen na een door weersvertraging geteisterde openingsronde op het BMW Kampioenschap.

McIlroy, momenteel derde in het klassement over het hele seizoen terwijl hij jaagt op zijn vierde FedExCup-overwinning, vond slechts drie fairways maar noteerde vijf birdies in een foutloze ronde van 65 slagen op de Olympia Fields Country Club in Illinois.

De viervoudig major kampioen slaagde er niet in om voordeel te halen uit de par-vijf eerste hole en miste een birdiepoging van zes voet op de vierde hole, terwijl hij opende met zes opeenvolgende pars. Maar hij volgde een birdie van 12 voet op de zevende hole op met een putt van 15 voet op de negende hole om de eerste negen holes af te sluiten in 33 slagen.

De nummer 2 van de wereld begon zijn tweede negen holes met een birdie en kwam met een up-and-down uit een greenside bunker om nog een birdie toe te voegen op de par-vijf 15e hole. Vervolgens chipte hij in vanaf de achterkant van de green op de 17e hole om een foutloze start van het toernooi af te sluiten.

McIlroy zei: “Er zijn een paar golfbanen op de PGA Tour waar je er vol voor kunt gaan en weet dat als je de fairway mist, je meestal in orde bent.

“Ik had een beetje geluk. Ik had redelijk goede liggingen in het rough en van daaruit kon ik de bal raken en mijn afstand redelijk controleren.”

McIlroy werd vergezeld door Open kampioen Brian Harman, die twee van zijn eerste drie holes birdiede om de 65 slagen van de Noord-Ier te evenaren, terwijl Rickie Fowler het even tot een drieweg gelijkspel aan de top maakte totdat hij een bogey maakte op zijn op-een-na-laatste hole nadat hij het water vond vanaf de afslag.

Fowler eindigde in een groep van zes spelers op één slag achterstand die wereld nummer 1 Scottie Scheffler bevatte, die vier birdies maakte in een reeks van vijf holes vanaf de 11e hole en nog meer kansen miste op zijn laatste holes. Sahith Theegala was ook één slag achter na een onwaarschijnlijke hole-out eagle op de par-vier 14e hole.

De Engelsman Matt Fitzpatrick, de winnaar van het US Open Wyndham Clark en Chris Kirk maken de groep op vier onder compleet, terwijl Collin Morikawa, Corey Conners en Cameron Young allemaal binnen twee slagen van de leiding zitten.

Fitzpatrick stond op de 40e plaats in het FedExCup klassement bij aanvang van het BMW Kampioenschap, waarbij alleen de top 30 aan het einde van dit toernooi zich plaatst voor het Tour Kampioenschap van volgende week in Atlanta.

De kampioen van het US Open 2022 is gestegen naar een verwachte 29e plek na zijn openingsronde van 66 slagen in Illinois. Een ronde met zes birdies in negen holes tussen de zevende en de 15e hole, plus bogeys op de derde en de 17e hole.

Patrick Cantlay, die op zoek is naar zijn derde opeenvolgende overwinning in dit evenement en beter wil doen dan zijn tweede plaats van vorige week bij het FedEx St Jude Kampioenschap, maakt deel uit van de groep op twee onder par, waartoe ook Masters kampioen Jon Rahm en voormalig FedExCup kampioen Jordan Spieth behoren. 22 van de 50 spelers staan onder par na de openingsdag.