Pro Golf Tour

Aydan Verdonk toont zijn kracht en wint de NewGiza Pyramids Challenge

Challenge Tour kaart steeds dichterbij voor Aydan Verdonk

19 maart / Caïro, Egypte – In een opwindend duel met de Fransman Marius Cara (-11) wist Aydan Verdonk (-12) zich te handhaven in de NewGiza Pyramids Challenge en zijn eerste overwinning op de Pro Golf Tour te vieren. Derde op de NewGiza Golf Club werd de Slowaak Tadeas Tetak (-10).

Ook nog een Nederlander eindigde op een uitstekende gedeelde vierde plaats. Dario Antonisse wist met 66 slagen op de laatste dag op 9-onder voor het toernooi te eindigen.  Rodi Vlasveld werd gedeeld 19e samen met Koen Kouwenaar op 3-onder. Michael Wedema werd met par gedeeld 35ew en Mike Toorop werd 38e met +1. Mike Korver miste eerder met +6 de cut net als Michel van Zijl die na twee ronden op +24 eindigde.

Antonisse liet vanuit Egypte weten: “Mijn spel is goed! Van tee tot green over het algemeen heel constant. Uiteraad af en toe ook een mindere bal in de harde wind. Maar uiteindelijk kwam het er op neer dat ik te veel slagen op de greens liet liggen. Dus er zit nog genoeg in het vat om echt mee te doen om de overwinning.

Het zit voor mijn gevoel dichtbij, hard blijven werken en dan heb ik er alle vertrouwen in om echt bovenin mee te doen. Verder ben ik heel erg blij met deze seizoensstart.  4x een top 7 in 6 wedstrijden betekend ook dat er veel goede dingen gebeuren.”

Met een lengte van 1,92 meter en een gewicht van 120 kilogram zou je Verdonk niet meteen herkennen als professionele golfer als hij niet in zijn werkkleding zou verschijnen. Vanwege zijn imposante gestalte en krachtige slagen wordt de 27-jarige in zijn thuisland vaak vergeleken met de Longhitter en Major-winnaar Bryson DeChambeau. Hoewel Verdonk nog niet in de buurt is van een Major-titel, zou hij met de NewGiza Pyramids Challenge 2024 misschien een eerste stap in die richting kunnen zetten.

In een buitengewoon spannende finale was een bogey op hole 18 voldoende voor de reus uit het noordwesten van Nederland om zich met één slag voorsprong op de Fransman Marius Cara te handhaven. De twee leverden een hoogstaand duel af in de derde ronde, met een beter einde voor Verdonk. “Hij stond vroeg in de ronde slechts één slag achter me en we hebben de hele dag gestreden,” zei Verdonk na rondes van 67, 66 en 71 slagen op de prachtige NewGiza Golf Club. Hij ging met een voorsprong van drie slagen de finaleronde in, maar maakte naast twee birdies op de Front Nine ook twee bogeys.

“Geen gekke dingen meer doen”
Cara daarentegen bleef de eerste 17 holes bogeyvrij. Pas op hole 18 maakte hij een fatale fout, toen hij eerst zijn afslag miste en vervolgens een drie-putt incasseerde. “Ik was behoorlijk nerveus,” gaf Verdonk toe. “Op hole 18 wilde ik gewoon geen gekke dingen meer doen.” Een twee-putt van drie meter verzegelde de overwinning voor de man die over het algemeen goed gedijt op de banen in Egypte. “De banen passen bij mij. Ik kan de bal ver slaan en dat gaat hier goed. Als de putter dan ook nog werkt, kan ik altijd goede resultaten verwachten.”

De stevige gestalte van Verdonk is te danken aan zijn sportieve verleden. Als tiener stond hij jarenlang bekend als een toptalent in het voetbaldoel. Toen hij hier niet doorbrak, stapte hij over naar rugby en speelde daar in het nationale team. Vanwege blessures moest hij ook deze carrière opgeven en kon hij zich uitsluitend op de golfsport concentreren. Het lichaam van een rugbyspeler bleef. De kracht ook. Zijn afslagen vliegen moeiteloos 280 meter ver.

Feesten met zijn broer
Maar met alleen kracht win je geen profwedstrijden, dat weet Verdonk ook: “Mijn korte spel was deze week ongelooflijk. Ik heb zoveel goede Up-and-Downs gemaakt. En dan draait het er gewoon om de greens aan de goede kant aan te spelen.” Bij de NewGiza Pyramids Challenge 2024 ging veel goed. Dankzij zijn eerste succes op de Pro Golf Tour neemt Verdonk de leiding in de Order of Merit over van de Belg James Meyer de Beco. Het feesten begint echter pas op de dag na de overwinning. “Vandaag ga ik rusten. Het waren vermoeiende weken. Morgen viert mijn broer zijn verjaardag. Thuis zullen we dan knuffelen en ik zal zeker de overwinning vieren.”

In de algemene ranking van de Pro Golf Tour staat Veronk nu eerste. Toorop staat nu op de 7e plek en Antonisse is niet op plek 12. De beste vijf promoveren naar de Challenge Tour aan het eind van het seizoen.