PGA Tour

Arnold Palmer Invitational: Kurt Kitayama wint en krijgt plek in The Open

Kurt Kitayama

Het was een dag vol met bogeys, dubbel bogeys, ballen in het water en getopte ballen vanuit de rough. De vierde en laatste ronde van het Arnold Palmer Invitational bleef spannend tot de laatste seconde en had uiteindelijk Kurt Kitayama als winnaar. De 30-jarige had een laatste ronde van 72 slagen om daarmee met negen onder aan de top van het klassement te eindigen.

Rory McIlroy had een gedeelde voorsprong toen Kitayama op de afslag van de 17e stond. De Amerikaan wist daar een birdie te maken dat hem een slag voorsprong gaf met nog een hole te gaan.

De Noord-Ier miste vervolgens een birdie putt van zo’n 3 meter op de 18e en waar Kitayama ook par maakte waardoor de eerste genoegen moest nemen met een gedeelde tweede plaats. Ook Harris English eindigde op acht onder nadat hij zijn laatste ronde met 70 slagen had geëindigd.

Met deze resultaten wisten Kitayama, English en Davis Riley dat zij zich hebben gekwalificeerd voor The 151e Open dat wordt gespeeld op de Royal Liverpool.

Kitayama ging zijn eerste 9 holes rond in 37 slagen met drie birdies en bogey op de 4e en een drievoudige bogey op de negende. In zijn tweede negen hield hij zijn score op +1 tot de 17e waar hij dus birdie maakte om met par op de 18e zijn ronde in par te eindigen.

Kitayama zei na afloop: “Ik droom hier al een tijdje van. Ik ben vaak dichtbij geweest en om het eindelijk voor elkaar te krijgen dat voelt verbazingwekkend. Voor het grootste deel van mijn ronde had ik het gevoel de controle te hebben maar een slechte swing kostte mij wat extra slagen.”

McIlroy had de nieuwe nummer 1 van de wereld kunnen worden maar bogeys op de 14e en 15e na drie birdies in vier holes op 10, 12 en 13 belemmerden hem om het toernooi te winnen “Het was de hele dag een strijd maar Kurt speelde goed en deed het heel goed om vast te houden in de tweede negen.”

Tyrrell Hatton, winnaar van het evenement in 2020, eindigde uiteindelijk op een gedeelde vierde plaats nadat hij zijn ronde met 72 slagen eindigde door drie bogeys in zijn tweede negen. Titelverdediger Scheffler, die met een overwinning ook bovenaan de wereldranglijst had kunnen komen, eindigde vierde met Hatton op zeven onder na een ronde van 73 slagen waarin hij naast een dubbel bogey en drie bogeys slechts vier birdies wist te maken.

Het was een week om snel te vergeten voor de in vorm zijnde Jon Rahm, die het toernooi begon als leider maar daarna wegzakte in het klassement. Hij eindigde met +1 het toernooi op een gedeelde 39e plaats.

PGA Tour: Kurt Kitayama leidt na 3e ronde in Arnold Palmer Invitational

PGA Tour: Jon Rahm verliest veel terrein en Kurt Kitayama leidt

PGA Tour: Rory Mcllroy heeft een teleurstellende start waar Jon Rahm leidt