DP World Tour

Andalucia Masters: Julien Guerrier verslaat Jorge Campillo na 9e play-off hole: Joost Luiten 36e

Julien Guerrier uit Frankrijk heeft zijn eerste DP World Tour-titel veroverd na een adembenemende en record-evenarende play-off tegen Jorge Campillo in het Estrella Damm N.A Andalucia Masters. In een wedstrijd die de geschiedenisboeken in gaat, kwam Guerrier als winnaar uit de strijd na negen extra holes, wat gelijkstaat aan de langste play-off in de DP World Tour-geschiedenis. De Engelsman Dan Brown eindigde op een verdienstelijke derde plaats, terwijl de Spaanse publiekslieveling Jon Rahm genoegen moest nemen met de zesde plek.

Nederlanders

Joost Luiten eindigde als beste Nederlander in het toernooi in Spanje. Met een score van 8-onder-par werd hij gedeeld 36e, wat hem een cheque van bijna 20.000 euro opleverde. Daan Huizing eindigde met 5-onder-par op een gedeelde 55e plaats en verdiende net geen 11.000 euro. Hierdoor steeg hij naar de 131e plek op de Order of Merit van de European Tour, waar de beste 115 spelers hun tourkaart behouden. Luiten staat momenteel op de 65e plaats in het algemeen klassement. Huizing zal in het volgende toernooi, mogelijk zijn laatste van 2024 in Korea, flink zijn best moeten doen. Hij staat nog ruim 100.000 euro achter op een plek bij de beste 115 spelers. Na het toernooi in Korea gaat de European Tour verder naar Abu Dhabi, waar alleen de beste 70 spelers uit het algemeen klassement mogen deelnemen.

Een langverwachte zege voor Guerrier

De wedstrijd vond plaats op de beroemde Real Club de Golf Sotogrande, waar Guerrier de laatste ronde inging gedeeld aan de leiding. Met vijf birdies, een bogey en een double-bogey sloot hij de dag af met een score van twee onder par (70). Hoewel de overwinning leek te ontsnappen, maakte Guerrier een cruciale par op de laatste hole, terwijl Campillo bogeys maakte op twee van zijn laatste vier holes, wat leidde tot een gelijke stand op 21 onder par.

Het daaropvolgende duel tussen Guerrier en Campillo kende acht opeenvolgende play-off holes, waarbij beide spelers telkens par maakten op de par-4 18e hole. Uiteindelijk viel de beslissing op de negende extra hole, waar Guerrier zijn par maakte terwijl Campillo bogeyde. Hiermee veroverde Guerrier zijn allereerste DP World Tour-titel, een prestatie die hij na 230 toernooien eindelijk wist te bereiken.

Wisselende leiding in spannende finale

De finale van het toernooi was een ware uitputtingsslag. Beide spelers begonnen sterk, met scores van 33 slagen op de eerste negen holes. Een cruciale moment kwam op hole 10, waar Guerrier bogeyde terwijl Campillo een par maakte, wat zorgde voor een belangrijke verschuiving in de leiding.

Na zijn birdie op hole 12 stond Guerrier weer aan kop, maar een double-bogey op de par-3 13e hole deed hem twee slagen terugvallen. Campillo maakte optimaal gebruik van deze kans en nam de leiding over. Toch zorgde een bogey op hole 15 en het niet kunnen redden van par op de laatste hole ervoor dat Guerrier opnieuw in de wedstrijd kwam, dankzij zijn indrukwekkende par-putt.

Dan Brown en Jon Rahm imponeren

Engelsman Dan Brown eindigde op de derde plaats, twee slagen achter Guerrier en Campillo. Zijn reeks van vier opeenvolgende birdies op de back nine was een hoogtepunt van zijn optreden. Thuisfavoriet Jon Rahm eindigde met een ronde van vijf onder par (67), goed voor de zesde plaats in het eindklassement.

Een emotionele overwinning

Guerrier, duidelijk emotioneel na zijn overwinning, sprak vol trots over zijn prestatie: “Ik kan het nog steeds niet geloven. Jorge is een geweldige speler, en ik wist dat het zwaar zou worden, vooral omdat zijn putten geweldig zijn en mijn ijzerspel vandaag niet goed was. Maar mijn putten waren scherp, en ik ben ontzettend blij. Bij die laatste putt dacht ik aan mijn kinderen, zij gaven me de kracht om hem te maken. Deze overwinning is voor mijn familie en mijn team.” De Fransman verdiende ruim 500.000 euro.

Op naar Zuid-Korea

Na deze sensationele overwinning reist de DP World Tour verder naar Zuid-Korea voor het Genesis Championship, gehouden op de Jack Nicklaus Golf Club Korea in Incheon. Dit zal het laatste reguliere toernooi van het jaar zijn voordat de grote finales beginnen.

Joost Luiten en Daan Huizing met 5-onder naar de laatste ronde van het Andalucía Masters