PGA Tour

Alex Noren leidt na indrukwekkende openingsronde in het Butterfield Bermuda Championship

Gaat de 15-jarige Bermudiaanse amateur Oliver Betschart de cut halen?

In het Butterfield Bermuda Championship heeft Alex Noren met een indrukwekkende openingsronde van 10-onder-par een voorsprong genomen na de eerste dag op Port Royal. Adam Long vestigde een nieuw PGA Tour-record met 69 opeenvolgende gemaakte fairways.

Met nauwelijks een zuchtje wind nam Noren het doelwit dead aim en was hij volledig gefocust. Hij vestigde een toernooirecord met 11 birdies, en zijn score van 61 brak zijn laagste score op de PGA Tour met twee slagen toen de eerste ronde donderdag werd onderbroken vanwege duisternis in Southampton, Bermuda.

Vince Whaley, Dylan Wu, DJ Trahan en Robert Garrigus stonden op twee slagen achter de Zweed op de tweede plaats met 63 slagen, waarbij Noren de vruchten plukte van hard werken aan zijn wedge-spel. Garrigus mocht meespelen door een sponsors-exemptie.

“Het waren vrij gemakkelijke omstandigheden en er zijn veel wedges nodig,” zei Noren. “Maar ik heb mijn slagen met mijn wedges veel verbeterd sinds ik uit Japan kom, waar ik er moeite mee had.

“Dus, ik ben heel, heel blij. Het was geweldig om een 10-onder te noteren. Het is lang geleden dat ik zo’n lage ronde had.”

Slechts negen spelers voltooiden de ronde niet voordat het donker werd, waaronder de 15-jarige Bermudiaanse amateur Oliver Betschart, die zich via de lokale kwalificatie van 54 holes had gekwalificeerd en de jongste persoon is die in 10 jaar deelneemt aan een PGA Tour-evenement. Betschart stond 1-over met nog drie holes te spelen.

De vorige beste single-round score van Noren op het Noord-Amerikaanse circuit was een 63 in de tweede ronde van de AT&T Byron Nelson vorig jaar.

Het was de tweede opeenvolgende week van lage scores op de PGA Tour, na een resortbaan die Tiger Woods ontwierp in Mexico. Erik van Rooyen won vorige week met 27-onder par. Van Rooyen, wiens beste vriend in de laatste maanden van zijn strijd tegen kanker in Minnesota verkeert, besloot zich terug te trekken en hem op te zoeken.

Garrigus heeft sinds april 2022 geen cut gehaald in een PGA Tour- of Korn Ferry Tour-evenement, een dubieuze reeks van 20 toernooien, maar maakte een sterke start in Southampton.

“Mijn korte spel was vandaag perfect, waar ik een beetje aan heb gewerkt, maar ik kan niet zeggen dat ik echt hard heb gewerkt,” zei Garrigus.

“Ik heb de afgelopen weken maar een paar keer gespeeld, misschien een maand. Ik kwam er gewoon uit om het roest af te schudden en vandaag een leuke tijd te hebben, en dat heb ik zeker gedaan. Het was erg leuk.”

Port Royal is een van de kortste banen op de PGA Tour met 6200 meter, waarbij de wind van de Atlantische Oceaan wordt beschouwd als de grootste verdediging. De wind was echter geen factor, en spelers hadden weinig weerstand te midden van de zonneschijn, palmbomen en eilandvista’s.

De top 125 op de FedEx Cup na volgende week behouden volledige PGA Tour-kaarten voor 2024, en degenen binnen de top 150 hebben ten minste enige status. Noren en Wu zijn al veilig. Whaley en Garrigus staan echter ver buiten de top 150, dus deze week wordt nog belangrijker voor hen.

Record van Long

De fairways in Mexico zijn enorm, en Long heeft er vorige week geen gemist. Hij had zijn laatste twee fairways in Las Vegas geraakt, en toen raakte hij de eerste 11 fairways op Port Royal voor een totaal van 69 op rij, waarmee hij het vorige PGA Tour-record van 59 opeenvolgende fairways maakte.