Het eerste golfnieuws

Abel Derksen eindigt als tweede in het Portugese Internationale Amateurkampioenschap

De Spanjaard Luis Masaveu Roncal heeft het Portugese Internationale Amateurkampioenschap van 2024 gewonnen op het Penina Hotel & Golf Resort in Penina, Portimao in Portugal, met één slag voorsprong op de Nederlander Abel Derksen (-10). Denny Kloeth eindigde met 2-onder gedeeld 22e, Tim van der Steen met +2 gedeeld 36e en Thijmen Batens had een no-return.

Masaveu Roncal, gerangschikt op de 41e plaats in de Golfweek/AmateurGolf.com World Rankings, won de individuele titel in 2023 op de prestigieuze Tailhade Cup in Argentinië en eindigde als tweede bij de Lytham Trophy. Hij werd geselecteerd om deel te nemen aan het LIV Golf Promotions-evenement in Abu Dhabi voordat hij zijn 21e verjaardag bereikte, die een week later in december viel.

Op het Penina Hotel & Golf Resort eindigde hij op 11-onder par na rondes van 68-68-70 over 54 holes.

Normaal gesproken een 72-holes evenement, werd het kampioenschap ingekort vanwege harde wind en regen van Storm Karlotta, waardoor de Portugese Civil Protection Agency het hele land onder hoog alarm plaatste. (De storm, die Portugal bereikte via Noorwegen, maakte surfers blij – met golven van 15 meter hoog.)

Roncal maakte een 3 onder par 70 in de laatste ronde, met vijf birdies en twee bogeys. Hij maakte een birdie op hole 17, een par-5, om een voorsprong van twee slagen op het veld te nemen, en een par op hole 18 verzekerde de overwinning. Derksen maakte rondes van 68-69-72 en eindigde op de tweede plaats.

Richard Teder uit Estland eindigde op de derde plaats met 9 onder par. Carl Siemens uit Duitsland en Jorge Siyuan Hao uit Spanje eindigden gedeeld vierde op 8 onder par. Pablo Alperi Lopez uit Spanje eindigde op de zesde plaats met 7 onder par.

Het Nederlandse team, bestaande uit Abel Derksen en Denny Kloeth, had de overwinning veiliggesteld met 15-onder par in de “Nations Cup”, voor Italië III (-11) en Duitsland (-10).