ALPS Tour

Vince van Veen en Bob Geurts in finale van de ALPS Tour

Vince van Veen

Na een seizoen van 15 weken is het tijd voor het laatste toernooi van het 2024-seizoen, de 2024 Alps Tour Grand Final, gepresenteerd door DEPOT – The Male Tools & Co. Om mee te mogen doen aan deze gerenommeerde finale deze week, moeten zowel professionele spelers als amateurs minimaal vijf evenementen in drie verschillende landen hebben gespeeld. De eerste 50 professionele spelers en gerangschikte amateurs binnen de ‘Top 50’ zijn in aanmerking om deel te nemen, mits zij lid zijn van de Alps Tour.

Aan het einde van dit evenement deze week, waar de definitieve ranglijst van het seizoen 2024 wordt bepaald, zullen de top 5 spelers van de Alps Tour ranglijst een Challenge Tour – categorie 12b-kaart ontvangen voor het seizoen 2025.

Vince van Veen staat nu nog derde in het algemeen klassement en heeft zijn Challenge Tour kaart bijna binnen. Bob Geurts staat 28e maar kan met een eventuele overwinning binnen de top 5 komen die hun kaart voor het Challenge Tour seizoen 2025 verdienen, de nummer 1 verdiend namelijk 10.000 euro!

Golf Club Monticello

De 2024 Alps Tour Grand Final, gepresenteerd door DEPOT – The Male Tools & Co., vindt plaats in het noordwesten van Italië op de Golf Club Monticello in Cassina Rizzardi van 16 tot 18 oktober 2024. Dit is de eerste keer dat Golf Club Monticello gastheer is van de Alps Tour Grand Final.

Op dinsdag 15 oktober vindt de traditionele Best Ball aggregate to Par Pro-Am plaats, met een shotgun start om 11.00 uur lokale tijd. Twintig teams zullen deelnemen.

Het veld

De hoogst gerangschikte spelers die deelnemen aan het seizoenafsluitende evenement, zullen strijden om de titel van de 2024 Alps Tour Grand Final, gepresenteerd door DEPOT – The Male Tools & Co. Maar belangrijker nog, ze zullen strijden om een van de 5 felbegeerde Challenge Tour-kaarten voor 2025.

Dertien van de vijftien winnaars van dit seizoen zullen aanwezig zijn: Aymeric Laussot, winnaar van de seizoensopener, Brandon Kewalramani en Théo Boulet, beiden tweevoudige winnaars dit seizoen, Jose Antonio Sintes Navarro, Edoardo R. Lipparelli, Gianmaria Rean Trinchero, Mattia Comotti, Albert Boneta, Damien Perrier, Mario Galiano Aguilar en de meest recente winnaar van de 2024 Croara Alps Open, Alejandro Aguilera.

De meest recente winnaar van het toernooi is de Fransman Augustin Holé, die in 2023 won op de Asolo Golf Club. Hij zal deze week deelnemen om zijn titel te verdedigen. Holé staat momenteel op de 29e plaats in de ranglijst met 8.130,66 punten.

De 47 spelers in het veld vertegenwoordigen 11 verschillende nationaliteiten en strijden om een prijzenpot van €50.000 en 60.000 punten. De winnaar van de 2024 Alps Tour Grand Final, gepresenteerd door DEPOT – The Male Tools & Co., ontvangt een cheque van €10.000 en 9.500 ranglijstpunten.

Het toernooi wordt gespeeld als een stroke-play evenement over 54 holes, 18 holes per dag, zonder cut. In geval van een gelijke stand na de 54 holes, zal een sudden-death play-off plaatsvinden om de winnaar te bepalen.

De baan

Opgericht in 1974, was de golfclub oorspronkelijk een landbouwbedrijf van 140 hectare, net ten zuiden van Como. De baan werd omgebouwd tot een modern residentieel complex met twee kampioenschapsbanen. Golf Club Monticello was de eerste Italiaanse golfclub met 36 holes en heeft zich sindsdien verder ontwikkeld onder leiding van onder andere Jim Fazio, Baldovino Dassù en Graham Cooke.

De Founders’ Course, eerder bekend als de Rode Baan, is een uitdagende baan en een historische locatie voor de Italian Open, die hier zeven keer werd gespeeld tussen 1974 en 1992, gewonnen door onder andere Billy Casper en Greg Norman. Ook Seve Ballesteros en Nick Faldo waren deelnemers aan de Italian Opens op Golf Club Monticello.

De baan is licht glooiend, met kleine greens beschermd door bunkers. De fairways zijn breed en worden omringd door hoge bergen, met twee kunstmatige meren en dicht beboste gebieden met in totaal tienduizend bomen.

De 2024 Alps Tour Grand Final, gepresenteerd door DEPOT – The Male Tools & Co., zal worden gespeeld op de Founders’ Course (6410 meter, Par 72).

Toernooipromotor

De 2024 Alps Tour Grand Final wordt rechtstreeks gepromoot door de Alps Tour, met DEPOT – The Male Tools & Co. als titelsponsor.