DP World Tour

Joost Luiten mist de cut net als Daan Huizing maar Darius van Driel door in Frankrijk

Nederlandse golfers ervaren wisselend succes op Le Golf National

Darius van Driel

Dit weekend bleek Le Golf National, met zijn uitdagende 18e hole, een ware proeftuin voor golfers tijdens het FedEx Open de France. De 18e hole stond centraal in de strijd, waarbij zelfs ervaren spelers als de Spanjaard Adri Arnaus ten prooi vielen aan de moeilijkheden van de baan. Arnaus, die donderdag al een dubbel bogey noteerde, moest vrijdag een teleurstellende score van 10 noteren na zijn ronde op deze beruchte hole.

Onder de Nederlandse deelnemers hadden Joost Luiten en Daan Huizing het zwaar. Luiten, getroffen door een triple bogey op donderdag, kon zijn spel vrijdag enigszins herpakken met een bogey op dezelfde hole, maar met een score van +6 miste hij ruim de cut, die op -1 was gesteld. Huizing, daarentegen, wist juist te imponeren met een birdie op de 18e, maar rondes van 71 slagen resulteerden in een eindscore op par, net niet voldoende om de cut te halen.

Darius van Driel onderscheidde zich als de enige Nederlander die doorstootte in het toernooi. Met een indrukwekkende ronde van zes birdies tegenover slechts één bogey, eindigde hij de dag op 5-onder. Gecombineerd met een eerste ronde van 73 slagen (+2), haalde hij comfortabel de cut op 3-onder. Van Driel staat nu nog 35e in de algemene ranking van de Europese Tour. Hij is uitstekend gepositioneerd om deel te nemen aan het lucratieve DP World Tour Championship later dit jaar, waar alleen de top 50 spelers van de algemene ranking toegelaten worden.

Luiten, momenteel 65e in de Order of Merit, staat voor de uitdaging om zich bij de top 50 te scharen en zo toegang te krijgen tot het laatste toernooi op de DP World Tour. Hij heeft gelukkig nog een aantal toernooien te gaan.

Internationaal gezien was er ook volop beweging in de leaderboard. De Engelsman Dan Bradbury, de Belg Thomas Detry en de Zweed Jesper Svensson namen de leiding met een score van 9-onder par. De Deen Thornjorn Olesen, die lange tijd de leiding had, viel terug naar de vierde plaats na een dubbel bogey op de 18e, waarbij hij ook een bal in het water sloeg, en eindigde op 8-onder par.

Het toernooi belooft nog veel spannende momenten te bieden, waarbij de 18e hole ongetwijfeld zal blijven uitdagen en verrassen.

Daan Huizing rond in par in het Open de France, terwijl Van Driel en Luiten worstelen