Het eerste golfnieuws

GB&I pakte twee punten voorsprong in Curtis Cup

Rachel Kuehn of the USA (Photo by Tom Dulat/R&A/R&A via Getty Images)

Groot-Brittannië en Ierland (GB&I) leverden een ongeslagen prestatie in de middag-fourballs om een voorsprong van twee punten te bemachtigen voor de laatste dag van de 43e Curtis Cup.

Op de Old Course van Sunningdale toonde het team van Catriona Matthew veel zelfvertrouwen en bouwde zo een 7-5 voorsprong op voor de acht singlespartijen van morgen.

GB&I aast op hun eerste Curtis Cup-overwinning sinds 2016 in Dún Laoghaire, Ierland, terwijl de VS 11 van de laatste 13 ontmoetingen heeft gewonnen. Het team van Matthew moet zondag 10½ punten behalen om de trofee te winnen.

Met een tussenstand van 3-3 na de eerste dag, werden de ochtend foursomes gelijk verdeeld. Daarna leverde het team van Matthew een indrukwekkende middagprestatie tegen het Amerikaanse team van Meghan Stasi, waarmee ze 2½ van de drie punten wisten te veroveren.

De Engelse Lottie Woad, nummer één op de World Amateur Golf Ranking® (WAGR®), blijft indruk maken. Woad en de Ierse Sara Byrne hebben samen alle vier de sessies gespeeld en zijn het eerste Curtis Cup-duo dat ongeslagen blijft sinds de formatwijziging naar drie dagen competitie in 2008.

Sinds de nieuwe format in 2008 heeft GB&I slechts één keer een voorsprong gehad voor de singles—dat was in 2016, toen ze met 8-4 voor stonden.

Middag-fourballs

De Schotse Hannah Darling en de Engelse Mimi Rhodes zetten de toon voor GB&I door het eerste punt van de middag te pakken. Het paar combineerde goed en noteerde negen birdies, wat resulteerde in een 3&2 overwinning op Jasmine Koo en de 15-jarige Asterisk Talley.

Voor Rhodes was dit haar eerste punt van de week, terwijl Darling haar overwinning in de ochtend-foursomes met Aine Donegan uit Ierland voortzette.

Beth Coulter en Lorna McClymont behaalden daarna een knappe 2&1 overwinning tegen Anna Davis en Melanie Green. McClymont, die de finale van The Women’s Amateur verloor van Green in Portmarnock in juni, kreeg enigszins haar revanche toen zij en Coulter acht birdies noteerden. De beslissende birdie van Coulter op de 16e hole was cruciaal.

Woad en Byrne speelden gelijk in een titanenstrijd met Rachel Kuehn en Megan Schofill, waardoor de VS een sweep van drie verliezen in de middag voorkwam. Geen van beide teams had meer dan een voorsprong van één hole in deze spannende wedstrijd. Vooral Woad’s 30-voet putt op de 12e hole voor birdie was memorabel, voordat de VS antwoordde met een knappe putt van Schofill op de 17e.

Ochtend-foursomes

Op een bewolkte dag in Berkshire was de wedstrijd perfect in balans na een spannende ochtendsessie foursomes. Voor het eerst sinds de formatwijziging in 2008 naar vijf sessies stonden de teams halverwege dag twee op 4½ punten elk.

In de topmatch was er nooit meer dan een hole verschil tussen de paren, waarbij Woad en Byrne gelijk eindigden tegen Green en Kuehn. Woad en Byrne kwamen telkens op voorsprong, maar keken voor het eerst tegen een achterstand aan na bogeys op de 16e en 17e.

Green kreeg vervolgens een kans om de match te winnen voor de VS met een putt van vijf voet op de 18e, maar die ging net langs de hole, waardoor Woad de kans kreeg om een cruciaal half punt te redden.

De VS pakte een vol punt dankzij Catherine Park en Zoe Campos, die een hoogstaande wedstrijd wonnen van Patience Rhodes en Coulter. Park en Campos maakten zeven birdies tegen zes voor GB&I en sloten de partij af met een 2&1 overwinning.

Darling en Donegan zorgden er echter voor dat de ochtendsessie opnieuw in evenwicht eindigde, waarbij Darling een belangrijke putt maakte op de laatste green om een één-hole overwinning te behalen op Davis en Schofill.

SUNNINGDALE, ENGLAND – AUGUST 31: Hannah Darling of Great Britain & Ireland reacts during the Saturday Foursomes on Match Day Two of the Curtis Cup at Sunningdale Golf Club on August 31, 2024 in Sunningdale, England. (Photo by Tom Dulat/R&A/R&A via Getty Images)