Het eerste golfnieuws

Senior Tour: Horne gaat aan kop met een reeks birdies op Bonanza

LUSAKA, ZAMBIA - AUGUST 17: <>during day two of the Zambia Golf Legends Championship at Bonanza Golf Club on August 17, 2024 in Lusaka, Zambia. (Photo by Johan Rynners/Getty Images)

Keith Horne maakte 11 birdies in de beste ronde van de week om naar -10 te gaan en de controle over het toernooi over te nemen met nog maar één ronde te spelen, ondanks dat hij last had van een voetblessure. De top van het leaderboard was lange tijd extreem krap in de tweede ronde, maar Horne kwam laat op de dag bovendrijven.

Hij begon de dag op -1 en startte sterk met vier opeenvolgende birdies. Hij verloor een slag op de 5e hole voordat twee extra birdies hem in slechts 31 slagen naar de turn brachten. Hij maakte opnieuw drie birdies op rij vanaf de 11e en bereikte -9 voor de dag met nog een birdie op de 15e.

Hij maakte zijn tweede bogey van de dag op de korte par-4 17e na het verliezen van zijn bal met zijn afslag. Hij maakte een birdie met zijn tweede bal om de vijf te redden en herstelde zich op de best mogelijke manier met een birdie op de par-5 18e, waarmee hij zijn voorsprong van drie slagen herstelde bij het ingaan van de laatste dag.

“Ik ben echt heel blij,” zei de negenvoudige winnaar van de Sunshine Tour. “Ik heb al heel lang niet meer in Afrika gespeeld. Ik geniet echt van het kikuyu gras en alles, dus ik kwam met hoge verwachtingen. Ik vind de golfbaan leuk en ik kon er vandaag goed gebruik van maken, wat geweldig was.

“Ik had vandaag een doel voor ogen om echt laag te scoren, omdat ik me goed voelde, en ik dacht dat de enige manier om dat te doen was door snel van start te gaan. Ik kreeg mijn mindset op orde en wilde echt proberen zo laag mogelijk te gaan vandaag. En de birdies bleven maar komen.”

Horne hinkte donderdag rond tijdens de pro-am nadat een langdurige voetblessure weer opspeelde, maar hij is in staat geweest deze succesvol te beheersen tijdens de toernooirondes: “Ik heb al een paar jaar last van een Morton’s neuroom, maar ik kreeg anderhalf jaar geleden een cortisone-injectie, en ik dacht dat dat het einde daarvan was. Maar het kwam vorige week met wraak terug. Misschien moet ik geopereerd worden, maar als ik mijn ontstekingsremmers neem, heb ik er geen last van, dus het zal morgen wel goed gaan.

“Ik denk dat ik morgen weer snel van start moet gaan. Weet je, drie slagen is niets op deze baan, dus ik ga proberen weer snel van start te gaan, me echt te concentreren op die eerste vijf of zes holes, en we zien wel hoe het loopt.”

Het leaderboard is strak onder Horne, en mocht hij falen, dan zijn er 21 spelers binnen vijf slagen van de tweede plaats. Met de vele birdie- en eagle-mogelijkheden op de Bonanza Golf Club, evenals waterhindernissen die de spelers kunnen verrassen, belooft het een dramatisch einde te worden van het eerste bezoek van de Legends Tour aan Zambia.

Er is een drieweg gelijkspel voor de tweede plaats op -7. Major-kampioen Michael Campbell had twee birdies en twee bogeys op de eerste negen holes, en hij eindigde sterk met birdies op de 13e, 15e en 18e om te tekenen voor een 69.

Adilson da Silva staat 4e in de MCB Road to Mauritius en heeft dit seizoen al een overwinning behaald bij de OFX Irish Legends. De tweevoudige Zambia Open-kampioen maakte vijf birdies in zijn laatste zeven holes en staat op een gunstige positie terwijl hij op zoek is naar een Zambian hattrick.

Het trio dat de tweede plaats deelt, wordt gecompleteerd door Dismas Indiza Anyonyi, die de vlag voor Kenia hooghoudt. Hij voegde een 69 toe aan zijn openingsronde van 68 om zichzelf een realistische kans te geven op een droomoverwinning bij zijn debuut op de Legends Tour.

Gustave Acosta en Patrik Sjoland delen de 5e plaats met -6, terwijl Simon Khan, Andrew McLardy en Euan McIntosh op -5 staan. Robert Coles, die twee weken geleden het Staysure PGA Seniors Championship georganiseerd door Colin Montgomerie won, en Mikael Lundberg, die deze week 75-65 ging, maken deel uit van een vijfweg gelijkspel voor de 10e plaats op -4.