Amateurs

Scott Woltering wil de eerste Nederlander worden die het R&A Boys’ Amateur Championship wint

Scott Woltering (c) R&A

Scott Woltering is de allereerste Nederlandse finalist en zal het in een 36-holes strijd opnemen tegen Olsson Mörk op de baan in West Yorkshire.

In het nabijgelegen Alwoodley, voor het R&A Girls’ Amateur Championship, zullen Matylda Krawczynska uit Polen en een andere Zweedse, Havanna Torstensson, het morgen tegen elkaar opnemen in hun tweerondige strijd om de prestigieuze titel.

Boys’ Amateur Championship

De 18-jarige Woltering imponeerde met een 4&3 overwinning in de kwartfinale tegen Edwin Sjödin en nam het vervolgens op tegen Tom De Herrypon, die in de ochtend de hoop van de Engelsman Daniel Hayes beëindigde na een overwinning in de laatste acht holes.

Woltering stond twee slagen voor na acht holes, maar maakte een fout op de 9e. Zijn Franse tegenstander antwoordde sterk met opeenvolgende birdies op de 10e en 11e hole en nam de leiding. Maar Woltering, die 17e werd in de strokeplay kwalificatie, toonde zijn vechtlust door terug te komen en met een birdie op de 15e hole de leiding terug te nemen en uiteindelijk met één slag verschil te winnen.

Woltering:”Het voelt onwerkelijk. Ik had niet verwacht dat ik hier deze week in de finale zou staan, maar nu ben ik er. Het is een geweldige dag. Ik heb de hele week greens en fairways geraakt en heb me aan dat plan gehouden. Het zet druk op mijn tegenstander, dus ik heb geprobeerd slim te spelen. Ik wil nu slapen, het was hard werken, maar ik ben klaar voor morgen.

“Reinier Saxton uit Nederland won het Amateur Championship in 2008 en dat inspireert mij nu om het Boys’ Amateur te winnen. Het is een goed gevoel. Mijn coach is hier om me te steunen, net als mijn moeder, vader en broer. Ik weet dat mijn teamgenoten in Nederland ook voor me juichen.”

In de andere halve finale maakte Harry Cox een wankele start als de laatste overgebleven Engelse hoop. De speler uit Hertfordshire, die landgenoot Phillip Krone in de kwartfinales met 4&3 had verslagen, begon met drie keer een vijf en stond al snel twee slagen achter. Een birdie op de 5e hole en een winnende putt van 5,5 meter op de 7e brachten hem weer op gelijke hoogte met Olsson Mörk.

Het paar ging gelijk op met nog vijf holes te spelen, totdat de Zweed op de 14e hole een slag verloor en Cox voor het eerst de leiding nam. Maar de 17-jarige Olsson Mörk, die tiende werd in de kwalificatie, heroverde de volgende twee holes na een concessie en een beslissende birdie op de 16e hole.

Olsson Mörk, die in de kwartfinale Italië’s Biagio Andrea Gagliardi versloeg, zal nu proberen de laatste Zweedse winnaar van het Boys’ Amateur, Albert Hansson in 2022, te evenaren.

Andere winnaars van het Boys’ Amateur zijn onder andere Sir Michael Bonallack, José María Olazábal, Sergio Garcia, Matthew Fitzpatrick, Tom Lewis en David Howell.

De Zweed Viggo Olsson Mörk:  “Het voelt onwerkelijk om in de finale van het Boys’ Amateur te staan. Ik weet niet echt wat ik moet zeggen. Ik had gisteren twee heel zware wedstrijden en vandaag nog twee. Het is allemaal een grote waas in mijn hoofd als ik eraan denk! Het voelt onwerkelijk.

“Het idee dat ik zo ver zou kunnen komen, kwam bij me op aan het begin van de week, maar het leek toen nog ver weg. Nu ben ik hier. Mijn putten was fantastisch. Mijn korte spel en putten waren geweldig, ik gaf mijn tegenstander geen kansen of holes weg. Ik ben over het algemeen zo solide geweest. Ik droom ervan om morgen de trofee vast te houden, maar het wordt een lange dag.”

Girls’ Amateur Championship

Op een dag vol boeiende wedstrijden herstelde Krawczynska zich van een moeizame start in haar halve finale tegen Mannat Brar uit India en won met 3&2.

Torstensson, die de derde Zweedse kampioen wil worden na Maria Hjorth in 1991 en Anna Nordqvist in 2005, verzekerde zich van haar plaats in de finale met een overtuigende 4&3 overwinning op Kylee Choi uit de VS.

Krawczynska, die geschiedenis schrijft voor haar land als de eerste Poolse finaliste, kende een nerveus begin tegen Brar en een double bogey op de 1e hole zette haar op achterstand.

De 18-jarige, die drie opeenvolgende Poolse Junior Amateur Kampioenschappen heeft gewonnen, kwam echter geleidelijk in de wedstrijd en zette een beslissende stap rond de turn.

Krawczynska, die in de kwartfinale de Zweedse Amanda Gyllner versloeg, holede een putt van 6 meter op de 8e hole voor een spectaculaire eagle en maakte vervolgens birdies op de 10e en 11e hole om een stevige voorsprong te nemen.

Brar bleef dapper vechten, maar Krawczynska hield haar tegenstander op afstand met een klassevolle en doordachte prestatie en sloot de wedstrijd af op de 16e green.

Torstensson, die in de kwartfinale de Noorse Henriette Spilling Gjelten versloeg, bleef foutloos gedurende de 15 holes die ze nodig had om Choi te verslaan. De 16-jarige stond vier slagen voor bij de turn, maar Choi zette een moedige rally in en back-to-back birdies op de 11e en 12e hole hielpen het verschil te verkleinen tot twee holes.

Torstensson bleef echter onverstoorbaar. De Zweedse, die volgende maand Europa zal vertegenwoordigen in de Junior Solheim Cup, maakte een birdie op de 13e hole om Choi’s opmars te stoppen en bezegelde de overwinning op de 15e green.

Voormalige winnaars van het Girls’ Amateur zijn onder andere major kampioenen en Solheim Cup speelsters zoals Suzann Pettersen, Azahara Munoz en Georgia Hall. Meer recent won Pia Babnik in 2019 en zij heeft inmiddels al een overwinning behaald op de Ladies’ European Tour.