Het eerste golfnieuws

Zambia Golf Legends Championship met 350.000 aan prijzengeld

15-02-2013-AdilsonDaSilvaAdison Da Silva

De Legends Tour breekt deze week nieuw terrein tijdens het allereerste Zambia Golf Legends Championship. Hier zijn drie spelers die we verwachten in de strijd op de Bonanza Golf Club in Lusaka.

Adilson da Silva

De Braziliaan, die een groot deel van zijn carrière op de Sunshine Tour doorbracht en nog steeds in Zuid-Afrika woont, heeft al succes geboekt in deze regio als tweevoudig winnaar van de Zambia Open.

“Ik won in Ndola in 2010 en in Lusaka Golf Club in 2013. Het is geweldig om hier weer te zijn, en de mensen zijn zo gastvrij. Ze doen zoveel moeite. Elke keer dat we hier kwamen voor een Sunshine Tour-evenement, waren de mensen fantastisch, en dat zijn ze deze week weer.”

Da Silva won zijn zesde Legends Tour-titel tijdens de OFX Irish Legends in juni, en hij voelt zich helemaal thuis terwijl hij streeft naar een Zambiaanse hattrick: “Ik voel me hier echt op mijn gemak. Ik vind dat Peter Matkovich een geweldige ontwerper is en hij heeft enkele geweldige banen in Afrika ontworpen. Ik geniet ervan om op zijn golfbanen te spelen, en het wordt een hele ervaring.

“De wind lijkt af en toe op te steken, dus dat wordt een uitdaging voor ons. Er is zo’n variëteit aan holes en iets anders op elke hole. De greens lijken goed te putten. Het wordt een uitdaging omdat er holes zijn die je kunt aanvallen en holes waar je echt goed moet nadenken. Het wordt heel interessant.

“Het zou geweldig zijn om hier na zo lange tijd weer te winnen, vooral op de Legends Tour met zoveel geweldige spelers die meedoen.”

James Kingston

De Zuid-Afrikaan stond in 2022 bovenaan de MCB Road to Mauritius en is dit seizoen goed begonnen met een 8e plaats in de jaarranglijst. Hij heeft vier top-zeven finishes behaald in acht evenementen, waaronder de tweede plaats in de Paul Lawrie Matchplay, gepresenteerd door Petsure, en hij kijkt ernaar uit om in Afrika te spelen.

“Het is altijd leuk om op ons continent te spelen en Zambia is een plek waar velen van ons al jaren spelen. Ik denk dat veel Europeanen verrast waren om te zien hoe goed het weer hier in de winter is en hoe goed de golfbaan en de hele set-up zijn, met een prachtig hotel.”

Maar Kingston denkt niet dat zijn extra ervaring op het continent veel voordeel zal opleveren tegen een zeer getalenteerd veld. “Ik denk dat de spelers tegenwoordig zo goed zijn geworden dat het niet zo’n groot verschil maakt. De fairways zijn vrij smal, ook al is het kikuyugras. De meeste jongens zullen redelijk bekend zijn met het soort ligging dat ze krijgen. De baan heeft een Afrikaanse stijl, het lijkt alsof je midden in de bush bent, wat echt leuk is. Ik heb altijd genoten van deze stijl van golf.

“Het is een van die banen die veel kansen creëert omdat het niet zo smal is vanaf de tee. Maar de nadruk ligt nog steeds op het raken van de fairways, omdat je dan een goede ligging creëert. Sommige pinposities zullen verborgen zijn en het komt neer op wie bereid is om die lastige pinnen aan te vallen bij bepaalde shots en die kansen kan omzetten.”

Patrik Sjöland

De Barry Lane Rookie of the Year van vorig seizoen is een van de drie Zweden in een internationaal veld met spelers uit 15 landen verspreid over vijf continenten. Hij kijkt ernaar uit om voor de eerste keer in Zambia te spelen.

“Ik voel me best goed. Ik heb thuis veel gespeeld in plaats van alleen te oefenen. Ik hou ervan om veel korte spel- en wedge-shots te slaan, en ik denk dat spelen betere oefening voor mij is dan alleen maar golfballen slaan. Ik speel zo vaak als ik kan. Ik heb gehoord dat het een hele mooie golfbaan is en in uitstekende conditie. Sommige jongens zeiden dat het ook goed bij mijn spel past.”

Hoewel hij nieuw is in Zambia, heeft Sjöland wel ervaring met spelen in vergelijkbare omstandigheden in Zuid-Afrika: “Ik sla de bal niet zo hoog, dus ik heb nooit echt genoten van het voordeel van meer afstand (door de hoogte). Maar ik heb er echt van genoten. Ik heb goed gespeeld in Durban en Port Elizabeth en ben een paar keer derde geworden in het Zuid-Afrikaans Open.”

Spelen in nieuwe en opkomende landen is iets wat hij echt omarmt op de Legends Tour: “Ik geniet hier enorm van en de oefenfaciliteiten zijn echt goed. Ik geniet ervan om naar nieuwe plekken te gaan. Ik zei tegen mijn familie dat vorig jaar op de Legends Tour het leukste jaar was in mijn professionele carrière. Ik heb nieuwe plekken gezien, de banen zijn prachtig en passen beter bij ons oudere spelers. Het is altijd leuk om naar nieuwe bestemmingen te gaan.”