Ladies Tour

Anne van Dam start ruim boven par op Le Golf National en de Franse Boutier neemt de leiding

Celine Boutier

Ze is geen onbekende van Le Golf National en heeft er al talrijke keren gespeeld, de Française Celine Boutier. Met 7-onder, 65 slagen, nam zij een voorsprong van drie slagen na woensdag op de Olympische Spelen.

Boutier keek in het weekend vanuit de galerij toe terwijl de Franse fans juichten, zongen en riepen voor Victor Perez en Matthieu Pavon, ovaties die ze zelden ergens anders horen.

Toen het haar tijd was om te presteren, leverde de 30-jarige uit Frankrijk een ronde om nooit te vergeten. Op een baan die zo moeilijk was dat slechts twee spelers onder de 70 kwamen, rolde Boutier zeven birdie-putts binnen en chipte in voor nog een birdie om de show te stelen.

“Ik ben echt in de wolken met hoe het toernooi voor mij begon,” zei Boutier, die vorig jaar haar eerste LPGA-major won bij het Evian Championship in Frankrijk.

De Nederlandse Anne van Dam had een moeizame start met 75 slagen (+3) en een gedeelde 36e plaats.

De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Buhai had een 68, en slechts 10 andere spelers kwamen onder par. De groep met 70 slagen omvatte de Mexicaanse Gaby Lopez, die op haar laatste drie holes een birdie maakte, en de Amerikaanse Lilia Vu, tweevoudig major-kampioen en voormalig nummer 1 van de wereld en die samen met Boutier speelde.

Nelly Korda, de gouden medaillewinnaar van de Spelen in Tokio en nummer 1 in het damesgolf, moest hard werken om terug te komen op par voor de dag met 72. Ze had een trio van drie-putts vroeg in haar ronde en stond 3 boven na acht holes totdat ze de snelheid van de green doorhad en een paar putts maakte.

De Engelse Charley Hull noteerde een 81, een van de drie spelers die niet onder de 80 kwamen net als de Finnen Urula Wikstrom en Noora Komulainen die in 82 en 84 slagen rondgingen.