Challenge Tour

Kiet van der Weele schittert in Schotland

Aberdeenshire, 11 augustus 2023 – Golfers Kiet van der Weele en Lars van Meijel zetten hun Nederlandse trots hoog met krachtige optredens op de Schotse golfbanen. Terwijl Van der Weele zich als beste Nederlander onderscheidde, bleef ook Van Meijel ondanks enkele tegenslagen vastberaden.

De cut was bijna binnen handbereik voor Lars van Meijel. Eerder zagen Vince van Veen en Dario Antonisse hun hoop op het bereiken van deze cruciale grens vervliegen na rondes van respectievelijk 73 en 76 slagen op de tweede dag, waarmee ze eindigden op respectabele +4 en +8. Van Meijel leek solide te staan met nog drie holes te gaan, met een sterke score van 4-onder die hem hoog in het klassement plaatste. Echter, een dubbele bogey op zijn 16e hole gevolgd door een bogey zijn 17e hole wierpen een schaduw over zijn prestatie. Gelukkig wist hij zijn par op zijn 18e hole te behouden, wat hem uiteindelijk op 1-onder voor het toernooi bracht. Helaas was dit net één slag te veel om de cut te halen.

Op de zevende hole van de Newmachar Golf Club in Aberdeenshire werden al eerder golfers het slachtoffer van de uitdagende omstandigheden. Antonisse incasseerde daar zowel op de eerste als de tweede dag een dubbele bogey.

Uiteindelijk stond er nog slechts één Nederlander overeind: Kiet van der Weele. Oorspronkelijk een speler op de ALPS Tour, klom hij na het winnen van drie toernooien rechtstreeks op naar de Challenge Tour. Met indrukwekkende rondes van 69 slagen wist hij zich te nestelen bij de top 20 spelers in het klassement. Zijn totaal van 4-onder bracht hem naar een gedeelde 17e positie. Opvallend was dat Van der Weele moeite had met holes 4 en 8, waar hij tot nu toe op beide dagen een bogey liet noteren.

Onder de spelers die voortijdig afscheid moesten nemen, bevond zich ook de Italiaan Matteo Manassero. Met een score van par en twee slagen te veel miste hij nipt de cut. Ook de Belgische golfers Matthis Besard en Yente van Doren zullen niet verder spelen, met een eindtotaal van 1-onder. Zelfs Alex Fitzpatrick, de winnaar van het vorige Challenge Tour toernooi – het British Challenge gepresenteerd door Modest! Golf Management – moest het toernooi verlaten met een score van 1-onder.

Een opvallende wending zagen we bij de leider, de Amerikaan Jordan Gumberg, die met een prachtige birdie op hole 7 de uitdagende hole wist te bedwingen waar eerder veel spelers moeite mee hadden. Met zes birdies, een eagle en een bogey beëindigde de 28-jarige zijn tweede ronde met een score van 7-onder en 9-onder voor het toernooi. De Noord-Ier Jonathan Caldwell bevindt zich met een totaal van 8-onder op slechts één slag afstand van de tweede plaats.

Het Schotse toneel blijft golfers uitdagen en inspireren, met Nederlandse vertegenwoordigers die vastberaden blijven strijden in het kader van deze prestigieuze competitie.

Van Meijel en Van der Weele onder par maar Antonisse en Van Veen erboven in Schotland