DP World Tour

Joost Luiten kan niet knallen op de laatste dag en de overwinning gaat naar Brian Harman

HOYLAKE, ENGLAND - JULY 23: Brian Harman of the United States poses with the Claret Jug on the 18th Green following victory on dDay Four of The 151st Open at Royal Liverpool Golf Club on July 23, 2023 in Hoylake, England. (Photo by Richard Heathcote/R&A/R&A via Getty Images)

In een opwindende ontknoping van The 151e Open op Royal Liverpool, bleek Joost Luiten op de laatste dag niet in staat te knallen, waardoor de overwinning uiteindelijk naar Brian Harman ging.

Joost Luiten

Luiten, die eerder in het toernooi redelijk presteerde, kende een lastige laatste dag met zijn slechtste ronde van het hele evenement, waarbij hij 80 slagen (+9) nodig had. Met een totaal van +10 eindigde hij op de gedeelde 71e plaats.

Maar het was Brian Harman die de show stal op de regenachtige slotdag van het toernooi. De linkshandige golfer veroverde zijn allereerste major titel op indrukwekkende wijze. Met een overtuigende zondag, waarin hij drie birdies en twee bogeys noteerde, behaalde hij een totaal van 13-onder par, wat hem een comfortabele voorsprong opleverde.

Harman wist zijn zesjarige periode zonder overwinning te doorbreken en stak zo voor het eerst een major titel in zijn zak. Op de beslissende dag in Royal Liverpool behield hij zijn voorsprong van vijf slagen en liet hij de concurrentie, waaronder de nummer 2 van de wereld Jon Rahm, achter zich. Rahm deelde de tweede plaats met Tom Kim, Sepp Straka en voormalig nummer 1 van de wereld Jason Day.

Rory McIlroy, die op zoek was naar zijn vijfde major titel sinds 2014, kwam niet in de buurt van Harman en eindigde op een gedeelde zesde plaats met een ronde van 68 slagen.

Felicitaties van Cameron Young aan Brian Harman

Gedurende de laatste ronde liet Harman zien dat hij standvastig was en behield hij zijn voorsprong. Hoewel hij een paar bogeys moest incasseren, waren het zijn birdies en solide spel die hem in controle hielden. Zijn zes slagen voorsprong op de laatste hole gaven hem de ruimte om veilig te spelen en uiteindelijk de overwinning binnen te halen met een putt van 2.5 meter.

Terwijl Harman triomfeerde, waren er ook opvallende prestaties van andere golfers, zoals Tom Kim, die zijn beste resultaat behaalde in een major toernooi, en Rory McIlroy, wiens reeks top-10 finishes voortduurde.

Het PGA Tour-seizoen gaat verder met de 3M Open in Minneapolis, gevolgd door het ISPS Handa World Invitational in samenwerking met de LPGA Tour in Noord-Ierland.

De golfliefhebbers kunnen zich ook verheugen op twee vrouwenmajors, namelijk het Evian Championship en het AIG Women’s Open, terwijl de volgende major bij de heren zal plaatsvinden in The Masters in april 2024, waar Rory McIlroy opnieuw zal proberen de Grand Slam te winnen.

The Open: Brian Harman leidt met vijf slagen voorsprong en Joost Luiten zakt naar 41e plaats

 

Foto: Brian Harman of the United States poses with the Claret Jug on the 18th Green following victory on Day Four of The 151st Open at Royal Liverpool Golf Club on July 23, 2023 in Hoylake, England. (Photo by Richard Heathcote/R&A/R&A via Getty Images)