Het eerste golfnieuwsLIV Golf Tour

20-jarige Caleb Surratt pakt samen met Martin Kaymer en Adrian Meronk de leiding in LIV Golf Houston

Caleb Surratt : foto door Katelyn Mulcahy/LIV Golf)

Caleb Surratt had moeite om het lawaai te negeren in zijn eerste maanden sinds hij professioneel werd en zich aansloot bij LIV Golf. Nu is hij vastbesloten om zelf wat lawaai te maken.

De 20-jarige Surratt, de jongste speler van LIV Golf, begon de tweede helft van het seizoen 2024 met een knal. Hij schoot een foutloze 7-onder 65 op vrijdag bij LIV Golf Houston en deelt de eerste ronde leiding met het Cleeks GC-duo van captain Martin Kaymer en Adrian Meronk.

“Uiteraard heb ik de mindset dat het werk nog lang niet af is,” zei Surratt van Legion XIII, “maar ik ben echt blij dat ik hier voor het eerst dit seizoen vrijuit kan spelen.”

De Duitser Martin Kaymer deelt de leiding bij LIV Golf Houston in aanloop naar zijn terugkeer naar Pinehurst No.2, waar hij het US Open won. Kaymer speelde foutloos op een zwoele middag in Texas met een score van eveneens 7-onder 65.

De Duitser vindt zijn topvorm terug in het laatste toernooi voordat hij terugkeert naar Pinehurst No.2 voor het US Open. De Pool Adrian Meronk had ook 65 op de Golf Club of Houston, de voormalige thuisbasis van de Houston Open op de PGA Tour.

Kaymer won het US Open op Pinehurst No.2 in 2014, zijn tweede van twee majors, met een overwinning van acht slagen op een baan die die week slechts drie scores onder par toeliet.

Kaymer heeft dit jaar slechts één top-20 finish behaald bij LIV Golf, maar hij merkte een maand geleden dat zijn spel begon te verbeteren. “Kleine dingen … als die op hun plek vallen, kunnen rondes zoals deze gebeuren,” zei Kaymer. “Ik ben blij dat ik zo’n goede ronde heb geschoten vandaag. Het geeft me vertrouwen voor morgen en zondag, en ook voor het US Open. Het is uiteraard een enorm belangrijk evenement op de kalender, vooral op die golfbaan. Hopelijk kan ik in deze richting blijven gaan.”

Dit is het laatste jaar van zijn 10-jarige vrijstelling voor het US Open.

Kevin Na en Carlos Ortiz schoten elk 66, terwijl de grote groep op 67 onder anderen de Australiër Marc Leishman, Sergio Garcia, Dustin Johnson, Ian Poulter en Patrick Reed omvatte. Leishman’s ronde bevatte een eagle op de achtste hole, vijf birdies en twee bogeys.

Matt Jones ligt nog een slag daarachter, samen met de Spanjaard David Puig.

Onder andere noemenswaardige spelers schoten Jon Rahm en Bryson DeChambeau 3-onder 69, terwijl Brooks Koepka en de Engelsman Tyrrell Hatton 2-onder 70 schoten. Phil Mickelson en de Australiër Cameron Smith staan op 1-onder 71.

Team Ripper, bestaande uit Leishman, Jones, Lucas Herbert en Cameron Smith, staat derde in de teamcompetitie met 12 onder, vijf slagen achter Cleeks, geleid door Kaymer, Richard Bland, Meronk en Kalle Samooja.

De scores waren zo laag dat slechts 10 spelers boven par waren, waaronder Anthony Kim en Bland, die net een overwinning behaalde in het Senior PGA Championship.