DP World Tour

16 spelers weten via een kwalificatie een plek te bemachtigen in het 152e Open

Justin Rose

02 juli 2024, St Andrews, Schotland: Justin Rose en de Engelse amateur Dominic Clemons waren de uitblinkers van de kwalificatieronde waarin zestien spelers hun plek in The 152nd Open op Royal Troon bemachtigden via de finale kwalificatie.

Op elk van de vier locaties waren er vier plaatsen beschikbaar in The Open, met een startveld van 288 deelnemers die streden in 36-holes evenementen gehouden bij Burnham & Berrow, Dundonald, Royal Cinque Ports en West Lancashire.

Burnham & Berrow

**Gekwalificeerden** **Totaal (ten opzichte van par)**
– Justin Rose -8
– Dominic Clemons (a) -8
– Abraham Ancer* -5
– Charlie Lindh* -5

*Abraham Ancer en Charlie Lindh kwalificeerden zich met een par vier op de eerste hole van een drieweg play-off.

Justin Rose en Amateur Championship runner-up Dominic Clemons eindigden gedeeld op de eerste plaats met acht onder par en bemachtigden zo de eerste twee kwalificatieplekken bij Burnham & Berrow.

De voormalige US Open-kampioen noteerde een 65 in de openingsronde, inclusief vier birdies op rij vanaf de turn, en volgde dat op met een drie onder par 68 in de middag. Clemons, die net een plaats op Royal Troon misliep na verlies in de finale van The Amateur bij Ballyliffin, herstelde zich bij de eerste gelegenheid met rondes van 68 en 65 om zijn debuut in het kampioenschap veilig te stellen.

De laatste twee kwalificatieplekken werden veiliggesteld door Abraham Ancer en Charlie Lindh na hun overwinning in een drieweg play-off met Aniban Lahiri. Het trio eindigde gelijk op vijf onder par en Lahiri viel af na een bogey op de eerste play-off hole.

Dundonald

**Gekwalificeerden** **Totaal (ten opzichte van par)**
– Sam Hutsby -8
– Angel Hidalgo -5
– Liam Nolan -5
– Jack McDonald* -4

*Jack McDonald kwalificeerde zich met een birdie drie op de eerste hole van een drieweg play-off.

Engeland’s Sam Hutsby leidde de kwalificatie bij Dundonald. De 35-jarige eagled de 5e in zijn middagrond op weg naar een totaal van acht onder par om zijn plaats in The Open voor de eerste keer veilig te stellen.

Angel Hidalgo en de Ierse Walker Cup speler Liam Nolan eindigden gelijk op vijf onder par en kwalificeerden zich ook voor hun debuut op Royal Troon. De Spaanse DP World Tour speler verzekerde zijn plaats op spectaculaire wijze door zijn wedge schot van 120 yards voor een eagle op de laatste hole te maken.

De laatste plaats werd beslist na een drieweg play-off tussen de lokale favoriet Jack McDonald, Daniel Young en Tim Widing. McDonald, afkomstig uit het nabijgelegen Kilmarnock (Barassie), maakte een birdie putt van 25 ft om te winnen. McDonald volgt in de voetsporen van zijn grootvader Gordon Cosh, die in 1977 in The Open speelde.

Royal Cinque Ports

**Gekwalificeerden** **Totaal (ten opzichte van par)**
– Matthew Southgate -6
– Elvis Smylie -3
– Jaime Montojo Fernandez (a) -3
– Luis Masaveu (a)* -2

*Luis Masaveu kwalificeerde zich met een birdie drie op de tweede hole van een drieweg play-off.

Engeland’s Matthew Southgate claimde de eerste kwalificatieplek bij Royal Cinque Ports met rondes van 61 en 67 voor een totaal van zes onder par. Dit is de vijfde keer dat hij zich via de finale kwalificatie een plek in The Open verzekert.

De Australiër Elvis Smylie en de Spaanse amateur Jaime Montojo zullen hun major kampioenschapsdebuten maken na een gedeelde tweede plaats met drie onder par.

De laatste kwalificatieplek ging naar een andere Spaanse amateur, Luis Masaveu, die door een drieweg play-off kwam met Branden Grace en Jamie Rutherford nadat het trio eindigde op twee onder par. Masaveu won met een birdie op de tweede play-off hole.

West Lancashire

**Gekwalificeerden** **Totaal (ten opzichte van par)**
– Matthew Dodd-Berry (a) -6
– Sam Horsfield -6
– Daniel Brown -5
– Misahiro Kawamura -5

De Engelse amateur Matthew Dodd-Berry zal voor het eerst deelnemen aan The Open nadat hij en Sam Horsfield de kwalificatie leidden bij West Lancashire met zes onder par.

Het lid van Royal Liverpool werd gevolgd door een grote thuisaanhang en een birdie op de laatste hole zorgde voor het grootste gejuich van de dag toen hij zijn plaats op Royal Troon veiligstelde tot groot genoegen van familie en vrienden.

Ze zullen vergezeld worden door Daniel Brown en Misahiro Kawawura, die gedeeld derde eindigden met vijf onder par.

De tweevoudige Open runner-up Sergio Garcia miste opnieuw de kwalificatie bij de Lancashire links voor het tweede jaar op rij na een tekort en eindigde op drie onder samen met Carlos Ortiz en de Mexicaanse amateur Omar Morales.

Bezoek TheOpen.com voor volledige resultaten van de locaties.